Čekovi ponovo čuvaju novčanike

Bez autora
Jan 16 2014

Učešće čekova na odloženo u ukupnom prometu u maloprodaji Srbije dostiglo je 20 odsto. Udeo je porastao naročito poslednjih meseci, otkad prodaja zbog besparice beleži osetan pad. U prehrambenim radnjama najčešće odobravaju poček od 90 do 210 dana, mada pojedini trgovinski lanci odlažu plaćanje računa i do godinu dana. Kako bi uvećali promet, trgovci praktično preuzimaju kreditiranje svojih kupaca, dajući im robu na odloženo plaćanje bez kamate. Naravno, ima i onih, posebno u prodaji tehničkih uređaja, gde se u cenu uračuna mesečna kamata koja najčešće iznosi jedan odsto. To je opet povoljnije od kamata koje zaračunavaju bankari bilo kod potrošačkih kredita, bilo kod korišćenja kreditnih kartica. Situacija je toliko alarmantna, da čak i u minimarketima odobravaju poček od mesec do dva, za iznos iznad 2.000 dinara.

Čekovi ponovo čuvaju novčanikeUčešće čekova na odloženo u ukupnom prometu u maloprodaji Srbije dostiglo je 20 odsto. Udeo je porastao naročito poslednjih meseci, otkad prodaja zbog besparice beleži osetan pad. U prehrambenim radnjama najčešće odobravaju poček od 90 do 210 dana, mada pojedini trgovinski lanci odlažu plaćanje računa i do godinu dana!

Kako bi uvećali promet, trgovci praktično preuzimaju kreditiranje svojih kupaca, dajući im robu na odloženo plaćanje bez kamate. Naravno, ima i onih, posebno u prodaji tehničkih uređaja, gde se u cenu uračuna mesečna kamata koja najčešće iznosi jedan odsto. To je opet povoljnije od kamata koje zaračunavaju bankari bilo kod potrošačkih kredita, bilo kod korišćenja kreditnih kartica.

Situacija je toliko alarmantna, da čak i u minimarketima odobravaju poček od mesec do dva, za iznos iznad 2.000 dinara.

- Pokušali smo da potpuno izbacimo čekove na poček iz upotrebe, ali ubrzo se pokazalo da je to negativno uticalo na naš promet - kažu u jednom minimarketu.

- Naprosto, prinuđeni smo da iz svog džepa finansiramo kupce. Oni kod nas deponuju čekove, a mi ih onda puštamo prema roku dospeća.

U trgovinama „Roda“ i „Merkator“, roba se plaća odloženo na 210 dana, za bilo koji iznos, a za kupovinu preko 6.000 dinara tehničke robe, tekstila i galanterije, odloženo plaćanje je do 360 dana, u jednakim mesečnim ratama. I „Idea“ svim kupcima nudi odloženo plaćanje od 210 dana, bez obzira na iznos kupovine.

- Odloženo plaćanje se u ovim danima značajno koristi, a mi svojim potrošačima obezbeđujemo 180 dana odloženog plaćanja, za bilo koji iznos kupovine - kaže za „Novosti“ Olivera Ćirković, pi-ar menadžer „Univereksporta“.

- Beskamatnost odloženog plaćanja isključivo snosimo mi kao kompanija, a uz to vlasnici „univereko“ kartica ostvaruju pet odsto „cash back-a“, na sve artikle.

Potrošačima u „Tempu“ do 15. januara bilo je omogućeno odloženo plaćanje do 300 dana, a sada je za račune iznad 2.000 dinara poček 200, a u „Maksi“ supermarketima 90 dana. U grčkom lancu „Veropulos“ doskoro je na snazi bilo odloženo plaćanje čekovima građana do 120 dana. A sada je poček produžen na 180 dana. Odloženo plaćanje odobrava se i u „Intereksu“, DIS-u, „Gomeksu“.

Bore se za kupce

Visoke kamate na kreditne kartice, koje mesečno iznose i do 2,5 odsto, podižu na godišnjem nivou vrednost računa za plaćanje robe i usluga i za četvrtinu. Stoga su čekovi građana i dalje omiljeno sredstvo plaćanja potrošača. Trgovci se zbog oslabljene kupovne moći građana, bore za svakog kupca. Odobravanjem počeka praktično ih sami kreditiraju. Jer, kako kažu, platne kartice znatno poskupljuju proizvod, pa se mnogi odlučuju ili za ček, ili samo onoliko „koliko su dugi“ - za gotovinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik