Cena ista, ali gramaža manja

Bez autora
Sep 06 2012

Proizvođači prehrambenih proizvoda sve češće smanjuju gramažu artiklima, dok cene ostaju iste. Zato potrošači treba da budu oprezni. Svaka grupa proizvoda ima svoju standardnu gramažu, ali uslovi i način života potrošača diktiraju i veličinu pakovanja, kažu proizvođači. Tako su u "Alevi" napravili instant supu za jednu osobu. Instant supe odlikuje pored malog pakovanja i jednokratna upotreba, a promenile su i mesto primene. Pored domaćinstva zgodne su za pripremu na radnom mestu i u pauzama za doručak, kao i u pauzama za učenje. Trgovci kažu da se neki proizvodi prave u manjim količinama koje zadovoljavaju dnevne energetske potrebe, a neki se nižom cenom približavaju kupcima. To je jedan od načina na koji se proizvođači skupljih brendova bore sa konkurencijom. Kroz smanjenje gramaže dolaze do toga da je ta maloprodajna cena prihvatljivija za potrošača.

Cena ista, ali gramaža manjaNa našem tržištu hrane sve više proizvoda koji se pakuju u količinama manjim od standardnih. Dok proizvođači na taj način pridobijaju nove ciljne grupe potrošača i omogućavaju da neki skuplji proizvodi budu dostupni svima, trgovci neretko naplaćuju istu ili čak veću cenu za manju količinu robe.

Proizvođači prehrambenih proizvoda sve češće smanjuju gramažu artiklima, dok cene ostaju iste. Zato potrošači treba da budu oprezni.

Svaka grupa proizvoda ima svoju standardnu gramažu, ali uslovi i način života potrošača diktiraju i veličinu pakovanja, kažu proizvođači. Tako su u "Alevi" napravili instant supu za jednu osobu.

Mirko Asanović, iz "Aleve" Novi Knjaževac, kaže da instant supe odlikuje pored malog pakovanja i jednokratna upotreba, a promenile su i mesto primene.

"Pored domaćinstva zgodne su za pripremu na radnom mestu i u pauzama za doručak, kao i u pauzama za učenje", ističe Asanović.

Trgovci kažu da se neki proizvodi prave u manjim količinama koje zadovoljavaju dnevne energetske potrebe, a neki se nižom cenom približavaju kupcima.

Prema rečima Stanke Pejanović, direktorke društva "Merkator-S" d.o.o, to je jedan od načina na koji se proizvođači skupljih brendova bore sa konkurencijom.

"Kroz smanjenje gramaže dolaze do toga da je ta maloprodajna cena prihvatljivija za potrošača, ističe Pejanovićeva.

Ideju da se pomogne socijalno ugroženim i osiromašenim građanima, trgovinski monopoli su zloupotrebili, smatraju potrošačke organizacije, iako zvanično nema prevare, jer je gramaža utisnuta na proizvodu.

Goran Papović, iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da se maksimalno koristi navika potrošača da one proizvode koje su kupovali ranije, ponovo kupuju i tek onda ustanove da ti proizvodi sada imaju manju gramažu.

"To je glavna prevara, zato što je cena potpuno ista, ako ne i za koji dinar veća", objašnjava Popović.

Udruženja potrošača ne mogu da reše ovaj problem, ali traže da svi državni organi nadležni za kontrolu kvaliteta i promet i prodaju robe spreče zloupotrebe monopolskog položaja u trgovini zbog kojih plaćamo više, a dobijamo manje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik