Dinar postao preskup za zaduživanje

Bez autora
Dec 17 2012

Na pitanje da li se kod banke uzajmiti u dinarima ili evrima nema pravog odgovora. Jer, na strani dinara su sve prednosti osim jedne: preskup je, pa se na ime kamate kod nekih banaka plaća i 85 odsto više nego na evro-kredite. Zajmovi čija je otplata vezana za evro gotovo upola su jeftiniji od dinarskih, pa se tu kamatna stopa kreće oko 11, 12 odsto, dok dinare nijedna banka ne daje ispod 20 procenata. U konkretnom slučaju u jednoj banci, računica izgleda ovako: kredit od 200.000 dinara, na rok od sedam godina, donosi ratu od 4.502 dinara. Kada se otplata zajma veže za evro, zbog niže kamate, manja je i rata: 3.525 dinara. Tako se, na ime kamate, kod dinarskog kredita plati čak 82.000 dinara više. Međutim, to su cifre koje važe u trenutku zaduživanja. Bez obzira što neke banke nude fiksnu kamatu na evro-kredite, kretanje kursa sprečava vas da napravite tačnu računicu otplate. Isto tako, kamatna stopa kod dinarskih kredita uglavnom nije fiksna i vezuje se za kretanje belibora.

NA pitanje da li se kod banke uzajmiti u dinarima ili evrima nema pravog odgovora. Jer, na strani dinara su sve prednosti osim jedne: preskup je, pa se na ime kamate kod nekih banaka plaća i 85 odsto više nego na evro-kredite.  Zajmovi čija je otplata vezana za evro gotovo upola su jeftiniji od dinarskih, pa se tu kamatna stopa kreće oko 11, 12 odsto, dok dinare nijedna banka ne daje ispod 20 procenata.  U konkretnom slučaju u jednoj banci, računica izgleda ovako: kredit od 200.000 dinara, na rok od sedam godina, donosi ratu od 4.502 dinara. Kada se otplata zajma veže za evro, zbog niže kamate, manja je i rata: 3.525 dinara. Tako se, na ime kamate, kod dinarskog kredita plati čak 82.000 dinara više!  Međutim, to su cifre koje važe u trenutku zaduživanja. Bez obzira što neke banke nude fiksnu kamatu na evro-kredite, kretanje kursa sprečava vas da napravite tačnu računicu otplate. Isto tako, kamatna stopa kod dinarskih kredita uglavnom nije fiksna i vezuje se za kretanje belibora.   - Kamata jeste nešto niža na kredite sa valutnom klauzulom, ali kada evro raste, kod tih kredita raste i glavnica kredita izražena u dinarima, što negativno utiče na rate korisnika - objašnjava za "Novosti" Miroslav Rebić, član izvršnog odbora Sosiete ženeral banke.  On ističe da je za građane čija zarada ne prati kretanje vrednosti kursa evra, dinarski kredit svakako bolje rešenje. Uz to, ne postoji obaveza da klijent obezbedi učešće ili depozit, što je obavezno kod kredita indeksiranih u evrima.  - Važno je, takođe, što se s obzirom na kretanje vrednosti evra u proteklom periodu, klijent dinarskim zaduživanjem štiti od valutnih rizika - ističe Rebić. - Ukoliko, pored valutnog, klijent želi da se zaštiti i od kamatnog rizika, opredeliće se za kredit sa fiksnom kamatom, pa neće osećati posledice rasta referentne kamate i drugih kretanja na tržištu.  ZAMKA  - Klijentima koji se zaduže u stranoj valuti, a koji pritom nisu u dovoljnoj meri kreditno sposobni ili im plata nije vezana upravo za tu valutu, kreditna obaveza nosi znatno veći stepen rizika nego zaduženje u dinarima - ističu u Unikredit banci. - Veoma lako taj rizik može da nadmaši početnu prednost koja se ogleda u visini nominalne kamatne stope kredita indeksiranog u stranoj valuti.Na pitanje da li se kod banke uzajmiti u dinarima ili evrima nema pravog odgovora. Jer, na strani dinara su sve prednosti osim jedne: preskup je, pa se na ime kamate kod nekih banaka plaća i 85 odsto više nego na evro-kredite.

Zajmovi čija je otplata vezana za evro gotovo upola su jeftiniji od dinarskih, pa se tu kamatna stopa kreće oko 11, 12 odsto, dok dinare nijedna banka ne daje ispod 20 procenata.

U konkretnom slučaju u jednoj banci, računica izgleda ovako: kredit od 200.000 dinara, na rok od sedam godina, donosi ratu od 4.502 dinara. Kada se otplata zajma veže za evro, zbog niže kamate, manja je i rata: 3.525 dinara. Tako se, na ime kamate, kod dinarskog kredita plati čak 82.000 dinara više!

Međutim, to su cifre koje važe u trenutku zaduživanja. Bez obzira što neke banke nude fiksnu kamatu na evro-kredite, kretanje kursa sprečava vas da napravite tačnu računicu otplate. Isto tako, kamatna stopa kod dinarskih kredita uglavnom nije fiksna i vezuje se za kretanje belibora.

- Kamata jeste nešto niža na kredite sa valutnom klauzulom, ali kada evro raste, kod tih kredita raste i glavnica kredita izražena u dinarima, što negativno utiče na rate korisnika - objašnjava za "Novosti" Miroslav Rebić, član izvršnog odbora Sosiete ženeral banke.

On ističe da je za građane čija zarada ne prati kretanje vrednosti kursa evra, dinarski kredit svakako bolje rešenje. Uz to, ne postoji obaveza da klijent obezbedi učešće ili depozit, što je obavezno kod kredita indeksiranih u evrima.

- Važno je, takođe, što se s obzirom na kretanje vrednosti evra u proteklom periodu, klijent dinarskim zaduživanjem štiti od valutnih rizika - ističe Rebić.

- Ukoliko, pored valutnog, klijent želi da se zaštiti i od kamatnog rizika, opredeliće se za kredit sa fiksnom kamatom, pa neće osećati posledice rasta referentne kamate i drugih kretanja na tržištu.

Zamka

- Klijentima koji se zaduže u stranoj valuti, a koji pritom nisu u dovoljnoj meri kreditno sposobni ili im plata nije vezana upravo za tu valutu, kreditna obaveza nosi znatno veći stepen rizika nego zaduženje u dinarima - ističu u Unikredit banci.

- Veoma lako taj rizik može da nadmaši početnu prednost koja se ogleda u visini nominalne kamatne stope kredita indeksiranog u stranoj valuti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik