Ekonomsko-politički Srbija u regionu bolja samo od Bosne

Bez autora
Aug 30 2012

Prema najnovijem “Indeksu neuspelih država” (failed states), Srbija se nalazi otprilike na sredini svetske rang-liste, na 89. mestu, u društvu Turske, Belorusije, Maroka, Maldiva, Jordana, Gabona i Tunisa i kotirana je slabije od svih zemalja u okruženju, izuzev Bosne. Indeks neuspelih država, koji objavljuje nevladina organizacija Fond za mir (Fund for Peace), rangira 177 država prema nivou stabilnosti i kapaciteta, a prvi put je objavljena 2005. godine. Mesto na rang-listi određuje se na osnovu 12 indikatora vrednosti od 0-10. Najniže ocene i ujedno najveću stabilnost, prema ovom istraživanju, uživaju stanovnici Finske, Švedske, Danske, Švajcarske, čiji je ukupan skor oko 20, dok je na prvom mestu, kao država sa najvećim rizikom od kolapsa i erupcije nasilja, Somalija, sa ukupnim skorom 114,9. Od zemalja okruženja Bosna je 79. mestu, Makedonija je na 109, Crna Gora na 133. mestu, dok je Slovenija 161. u društvu Portugala, SAD, Francuske i Belgije.

Ekonomsko-politički Srbija u regionu bolja samo od BosnePrema najnovijem “Indeksu neuspelih država” (failed states), Srbija se nalazi otprilike na sredini svetske rang-liste, na 89. mestu, u društvu Turske, Belorusije, Maroka, Maldiva, Jordana, Gabona i Tunisa i kotirana je slabije od svih zemalja u okruženju, izuzev Bosne.

Indeks neuspelih država, koji objavljuje nevladina organizacija Fond za mir (Fund for Peace), rangira 177 država prema nivou stabilnosti i kapaciteta, a prvi put je objavljena 2005. godine. Mesto na rang-listi određuje se na osnovu 12 indikatora vrednosti od 0-10. Najniže ocene i ujedno najveću stabilnost, prema ovom istraživanju, uživaju stanovnici Finske, Švedske, Danske, Švajcarske, čiji je ukupan skor oko 20, dok je na prvom mestu, kao država sa najvećim rizikom od kolapsa i erupcije nasilja, Somalija, sa ukupnim skorom 114,9. Od zemalja okruženja Bosna je 79. mestu, Makedonija je na 109, Crna Gora na 133. mestu, dok je Slovenija 161. u društvu Portugala, SAD, Francuske i Belgije.

Ocene o stabilnosti zemalja sveta donose se na osnovu velikog broja različitih dokumenata, nacionalnih i međunarodnih izveštaja, koji se porede i sa kvalitativnim ocenama za svaku zemlju i indikator.

Goran Nikolić, ekonomista, kaže da je u brojnim međunarodnim izveštajima prisutna tendencija da je Srbija znatno bolje kotirana prema pokazateljima koji su objektivno merljivi, kao što je, recimo, stopa nezaposlenosti, nego prema subjektivnim ocenama.

- U većini subjektivnih ocena postoji sklonost da se situacija prikazuje crnje nego što jeste, što nije slučaj u drugim zemljama. Tačno je da postoje velike razlike u pogledu razvijenosti između Beograda i provincije i da je siromaštvo veliko u poređenju s evropskim zemljama, ali to nije ništa naspram situacije u Aziji, Africi ili Latinskoj Americi - objašnjava Nikolić.

Uobičajeno da se države proglase neuspelim kad nisu u stanju da kontrolišu sopstvenu teritoriju, kad građani državnu vlast ne smatraju legitimnom ili kad nisu dostupne ključne javne usluge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik