Grad dobio spor sa Bobar bankom: Zarobljeni milioni se vraćaju Trebinju

Bez autora
May 27 2020

Grad Trebinje će konačno dobiti svoj novac u visini od 4,62 miliona maraka, koje potražuje od Bobar banke u stečaju, a koji je ostao zarobljen na ovoj banci u vrijeme kada je u njoj proglašen stečajni postupak.

Ovo je danas potvrđeno u Pravobranilaštvu RS, sjedište zamjenika u Trebinju, gdje navode da se ova činjenica ima unijeti u tabelu prijavljenih potraživanja, a osim navedene sume, tužiocu, odnosno Gradu Trebinju, se moraju namiriti i troškovi parničnog postupka u iznosu od 8.457 maraka.

"Radi se o presudi Višeg privrednog suda u Banjaluci koja je donesena 28. aprila, a kojom je odbijena žalba Bobar banke protiv ranije presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 8. 4. 2019., što znači da se priznato potraživanje tužioca Grada Trebinja u iznosu od 4 miliona, 621.890,99 KM razvrstava u isplatni red prioriteta namirenja", kazao je za "Nezavisne" Radinko Savić, zamjenik pravobranioca RS.

On navodi da je presuda izvršna, tako da su stečajni sudija i stečajni upravnik Bobar banke dužni da postupe po ovoj presudi i isti iznos uvrste u red prioriteta namirenja.

To praktično znači da Trebinje ima prioritet da mu se isplati navedeni iznos, a, s obzirom da se povjerioci namiruju srazmjerno prikupljeno iznosu, a zna se da je Bobar banka bila velika banka sa brojnim nekretninama, Grad Trebinje će vjerovatno uspjeti da se namiri u cjelosti.

U to vjeruje i pravobranilac Savić, koji kaže da je sigurno da će Trebinje uspjeti naplatiti 50% do 100 % iznosa koji potražuje.

Kaže da se ne isključuje ni mogućnost da se novac isplati u dijelovima, kako se budu prodavale nekretnine, ali, s obzirom da je tih nekretnina u vlasništvu Bobar banke dosta, vrlo je lako moguće da Trebinje cjelokupnu potraživanu sumu naplati odjednom, što je stvar strčajnog postupka i stečajnog upravnika.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je zadovoljan ovakvom presudom, koja je, kako dodaje, bila i očekivana.

"Mi smo se i nadali ovakvom ishodu, jer smatramo da je zakon bio na našoj strani, što se tiče novca, dok neke druge procedure i dalje ostaju na pravosuđu da se riješe", kazao je Ćurić.

On nije želio komentarisati način na koji će se isplaćivati novac, već je samo dodao da se očekuje odgovor od Bobar banke i da isplata konačno krene.

Navedeni iznos novca predstavljao je javne prihode deponovane na osnovu naknade koju su preduzeća plaćala za korištenje prirodnih resursa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik