Gugl od ponedeljka snima Srbiju

Bez autora
Oct 16 2013

Kompanija Gugl će najverovatnije već sledeće nedelje započeti sa snimanjem ulica i objekata Beograda i drugih mesta u Srbiji u cilju realizacije programa „Gugl strit vju“, istakao je juče Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Gugl je dužan da na vreme obavesti građane da će se na određenom prostoru, u određeno vreme, vršiti snimanje, kao i da njegova vozila moraju biti vidno označena, odnosno jasno prepoznatljiva. Takođe, Gugl ima obavezu anonimizacije podataka o ličnosti, što znači da je dužan da ih, pre nego što se snimci pojave na internetu, ukloni, zamagli. Međutim, budući da postoji mogućnost da i pored tehnika anonimizacije pojedini podaci o ličnosti ostanu dostupni, Gugl ima obavezu da na zahtev lica o čijim podacima se radi naknadno briše ove podatke.

Gugl od ponedeljka snima SrbijuKompanija Gugl će najverovatnije već sledeće nedelje započeti sa snimanjem ulica i objekata Beograda i drugih mesta u Srbiji u cilju realizacije programa „Gugl strit vju“, istakao je juče Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

On za Danas kaže da je Gugl dužan da na vreme obavesti građane da će se na određenom prostoru, u određeno vreme, vršiti snimanje, kao i da njegova vozila moraju biti vidno označena, odnosno jasno prepoznatljiva.

- Takođe, Gugl ima obavezu anonimizacije podataka o ličnosti, što znači da je dužan da ih, pre nego što se snimci pojave na internetu, ukloni, zamagli. Međutim, budući da postoji mogućnost da i pored tehnika anonimizacije pojedini podaci o ličnosti ostanu dostupni, Gugl ima obavezu da na zahtev lica o čijim podacima se radi naknadno briše ove podatke - kaže Šabić.

Kako naglašava, u komunikaciji koja je trajala nekoliko meseci, Guglu je stavljeno do znanja da im formalno, po zakonima Srbije, nije potrebna nikakva dozvola za snimanje ulica i zgrada, osim izuzetno kad je reč o objektima posebne namene.

- Ali, imajući u vidu da snimanje ulica automatski podrazumeva i prikupljanje podataka o ličnosti kao što su, između ostalog, slike pojedinaca ili registarske tablice i slično, skrenuo sam im pažnju na obavezu da poštuju standarde zaštite privatnosti odnosno podataka o ličnosti - kaže Šabić i zaključuje da je Gugl potvrdio da će poštovati uslove, te da shodno tome očekuje da će se „Gugl strit vju“ realizovati na dobar način i na zadovoljstvo građana Srbije, ne dovodeći u pitanje njihovo zakonom zajemčeno pravo na zaštitu podataka o ličnosti.

Vozilo već stiglo

Automobil kompanije Gugl koji će snimati objekte i ulice širom Srbije već je stigao u Srbiju. On je, naime, u utorak uveče viđen u Ulici kraljice Natalije u centru Beograda.

Podaci sa bežičnih mreža

Šabić za Danas navodi da je jedan specifičan uslov koji je postavljen Guglu vezan za mogućnost da se u toku snimanja ulica „pokupe“ i podaci koji nisu ili ne bi smeli da budu predmet snimanja. „S tim u vezi je obaveza Gugla da isključi mogućnost obrade podataka sa bežičnih internet mreža(WiFi), na šta sam posebno upozorio, imajući u vidu da je u nekoliko država bilo incidenata“, kaže Šabić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik