Inovacioni ekosistem Srbije usmeriti ka robotici

Bez autora
Jun 22 2022

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se u Minhenu sa predsednikom i potpredsednikom Međunarodne federacije za robotiku (International Federation of Robotics - IFR) Miltonom Gerijem i Marinom Bil.

Popović je nakon sastanka, koji je održan u okviru Međunarodnog sajma pametne automatizacije i robotike „Automatika 2022“, naveo da je IFR vodeća međunarodna organizacija iz oblasti robotike, čija je misija da promoviše istraživanje, razvoj, upotrebu i međunarodnu saradnju u oblasti robotike, na globalnom nivou.

Ministar je naglasio da Srbija želi da postane deo ove zajednice i da kroz partnerstvo i saradnju sa najboljima, robotiku naše zemlje uvede u novi razvojni ciklus.

Želimo da inovacioni ekosistem Srbije usmerimo ka robotici i robotskim tehnologijama i da u te svrhe ciljano alociramo značajne resurse, u obimu koji će ubrzano dati merljive rezultate i, najvažnije, da inovacije u oblasti robotike dovedemo u režim tesne interakcije sa industrijom, naglasio je Popović.

On je ukazao na to da je ključna komponenta u tom procesu inovacija znanja i izgradnja kompetencija, dodavši da je Srbija odlučna da uloži mnogo u razvoj robotike, kako bi postala regionalni lider u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje tesnih veza između globalnih lidera u industrijskoj automatizaciji i malih i srednjih preduzeća u Srbiji jedan je od prioritetnih ciljeva daljeg razvoja srpske privrede.

Ovi vidovi kooperacije omogućiće srpskim inženjerima da ovladaju najsavremenijim tehnološkim dostignućima i da kroz proces transfera znanja i tehnologije, suštinski unaprede proizvodne tehnologije u našim fabrikama, objasnio je ministar, uz napomenu da je danas nemoguće biti globalno konkurentan ukoliko na proizvodnim linijama nema robota.

Na sajmu „Automatika 2022“ predstavljena su najsavremenija rešenja industrijske i uslužne robotike‚ inteligentnih proizvodnih sistema i srodnih industrijskih tehnologija.

Ova sajamska manifestacija okupila je najveća imena svetske robotike, poput kompanija ABB, KUKA, Fanuc, Yaskawa, kao i neke od vodećih evropskih univerziteta i instituta, poput nemačkog Fraunhofer instituta, Tehničkog univerziteta iz Beča, ili vodećeg namačkog instituta specijalizovanog za robotiku i mehatroniku, čuvenog DLR.

Popović je obišao izložbeni prostor i u direktnom razgovoru sa izabranim kompanijama inicirao dalje aktivnosti na njihovom aktivnijem angažovanju i partnerstvu u robotizaciji srpskih fabrika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik