Iskoristiti potencijale u oblasti energetike i zaštite životne sredine

Bez autora
Dec 16 2012

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović ocenila je da energetika i zaštita životne sredine zauzimaju značajno mesto ne samo u planovima i projekcijama Vlade Srbije, već i lokalnih samouprava. Kalanović je na predstavljanju Plana prioritetnih projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine uputila poziv predstavnicima opština da detaljno prouče taj dokument, ali i da predlože nove projekte. Ona je ukazala i na prikrivene i neiskorišćene potencijale u tim oblastima i istakla da će Srbija, kao pouzdan partner, na tom planu sarađivati i sa Evropskom unijom i sa Rusijom. Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave radiće u saradnji sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine na projektima koji će dati konkretne rezultate za bolji život građana Srbije.

Iskoristiti potencijale u oblasti energetike i zaštite životne sredineMinistar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović ocenila je da energetika i zaštita životne sredine zauzimaju značajno mesto ne samo u planovima i projekcijama Vlade Srbije, već i lokalnih samouprava.

Kalanović je na predstavljanju Plana prioritetnih projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine uputila poziv predstavnicima opština da detaljno prouče taj dokument, ali i da predlože nove projekte.

Ona je ukazala i na prikrivene i neiskorišćene potencijale u tim oblastima i istakla da će Srbija, kao pouzdan partner, na tom planu sarađivati i sa Evropskom unijom i sa Rusijom.

Prema njenim rečima, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave radiće u saradnji sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine na projektima koji će dati konkretne rezultate za bolji život građana Srbije.

Kalanović je u tom kontekstu najavila da će od sledeće godine biti nastavljen projekat za pravednije plaćanje energije u domaćinstvima ugradnjom kalorimetara kako bi se merila potrošnja, kao i da će biti nastavljena i ulaganja u energetsku infrastrukturu.

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave predvidelo je naredne godine 100 miliona dinara za uvođenje kalorimetara. Takođe, na taj način, sa jedne strane, biće smanjena potrošnja toplotne energije i povećana energetska efikasnost, dok će sa druge strane svako domaćinstvo u Srbiji tačno znati svoju potrošnju i koliko će platiti grejanje.

Kalanović je istakla da će u gradove i opštine širom Srbije biti uveden princip štednje i racionalnog gazdovanja energijom, kao i princip u skladu sa kojim će građani plaćati onoliko energije koliko i potroše.

Govoreći o saradnji Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, ona je podsetila na zajednički Projekat konsolidacije rada lokalnih toplana.

Projekat je urađen tako što je Ministarstvo regionalnog razvoja izradilo opsežnu analizu rada lokalnih toplana u gradovima i opštinama širom Srbije, koja je poslužila kao osnov i polazište za usvajanje uredbe kojom je Ministarstvo eneregetike ograničilo minimalne i maksimalne cene grejanja i uvelo ograničenje u disparitetu cena prema građanima i privredi, naglasila je Kalanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik