IT industrija najzdraviji deo srpske ekonomije

Bez autora
Apr 21 2013

Srpska industrija softvera nalazi se između 30. i 50. mesta na svetskim listama, što je najbolji rezultat neke privredne grane u našoj zemlji. Industrija informacionih tehnologija (IT) najzdraviji je deo srpske ekonomije. Srpska industrija softvera beleži stalni rast izvoza, tako da je od izvoza vrednog 62 miliona evra u 2007. godini, u prošloj godini dostigla izvoz veći od 200 miliona evra. Broj softverskih kompanija u Srbiji raste iz godine u godinu i sada ih ima približno 2.000, ukazao je ministar i dodao da one zapošljavaju oko 6.000 visokobrazovanih stručnjaka, koji su najveći potencijal srpske IT industrije. Vrednost IT tržišta Srbije u 2011. godini iznosila je 410 miliona evra, a to je znatno manje nego pre početka krize, kada je to tržište imalo vrednost od 550 miliona evra.

IT industrija najzdraviji deo srpske ekonomijePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić saopštio je u subotu da se srpska industrija softvera nalazi između 30. i 50. mesta na svetskim listama, što je najbolji rezultat neke privredne grane u našoj zemlji.

Ljajić je na međunarodnoj konferenciji posvećenoj razvoju tržišta informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji “ISDEF 2013” ocenio da je industrija informacionih tehnologija (IT) najzdraviji deo srpske ekonomije.

Prema njegovim rečima, srpska industrija softvera beleži stalni rast izvoza, tako da je od izvoza vrednog 62 miliona evra u 2007. godini, u prošloj godini dostigla izvoz veći od 200 miliona evra.

Broj softverskih kompanija u Srbiji raste iz godine u godinu i sada ih ima približno 2.000, ukazao je ministar i dodao da one zapošljavaju oko 6.000 visokobrazovanih stručnjaka, koji su najveći potencijal srpske IT industrije.

Ljajić je saopštio da je vrednost IT tržišta Srbije u 2011. godini iznosila 410 miliona evra, uz napomenu da je to znatno manje nego pre početka krize, kada je to tržište imalo vrednost od 550 miliona evra.

Srbija, kako je dodao, ulaže 60 evra po stanovniku u IT industriju, što je na nivou Bugarske i Rumunije, pri čemu su ta ulaganja znatno veća nego u Makedoniji, Crnoj Gori i BiH, ali mnogo manja nego u Hrvatskoj, koja ulaže 200 evra, kao i od proseka EU koji iznosi 800 evra.

Na skupu o IT tržištu u Srbiji učestvovalo je više od 80 predstavnika kompanija iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija iz Rusije, Ukrajine, Belorusije, SAD, Nemačke, Italije i Holandije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik