IT industrija – šansa za Srbiju

Bez autora
Nov 08 2011

Petnaestak informatičkih i elektro inženjera iz Leskovca i Niša upravljaju IT sistemima nemačkih firmi i konstruišu elektronske prototipove. Oni rade za različite industrijske grane, među kojima i za Evropsku svemirsku agenciju. Stručnjaci IT i visoke elektronske tehnologije, zaposleni su u Infotermu, sa ograncima u Leskovcu i Nišu, pod okriljem holding kompanije MME GmbH sa sedištem u Rozenhajmu. Holding je većinsko vlasništvo tri brata Mikulovića, koju su deo kapitala, zarađenog u Nemačkoj, uložili u jug Srbije. Niški inženjeri jedini u Srbiji prave prototipove mernih uređaja i opreme, odnosno, hardvere i softvere za toplotnu obradu metala u industriji, u čemu MME ima pionirsku ulogu u Nemačkoj. Praktično, uređaje koje konstruišu i razviju, nemačka strana dalje proizvodi i plasira u celom svetu. Među kupcima proizvoda iz Niša su i Mercedes-benc, Ford i EADES, sa ogrankom za proizvodnju svemirskih letilica.

IT industrija – šansa za SrbijuPetnaestak informatičkih i elektro inženjera iz Leskovca i Niša upravljaju IT sistemima nemačkih firmi i konstruišu elektronske prototipove.

Oni rade za različite industrijske grane, među kojima i za Evropsku svemirsku agenciju.

Stručnjaci IT i visoke elektronske tehnologije, zaposleni su u Infotermu, sa ograncima u Leskovcu i Nišu, pod okriljem holding kompanije MME GmbH sa sedištem u Rozenhajmu. Holding je većinsko vlasništvo tri brata Mikulovića, koju su deo kapitala, zarađenog u Nemačkoj, uložili u jug Srbije.

Niški inženjeri jedini u Srbiji prave prototipove mernih uređaja i opreme, odnosno, hardvere i softvere za toplotnu obradu metala u industriji, u čemu MME ima pionirsku ulogu u Nemačkoj, objašnjava menadžer Infoterma Dragan Živković. "Praktično, uređaje koje mi ovde konstruišemo i razvijamo, nemačka strana dalje proizvodi i plasira u celom svetu“, dodaje on.

Među kupcima proizvoda iz Niša su i Mercedes-benc, Ford i EADES, sa ogrankom za proizvodnju svemirskih letilica.

Leskovčani iz svojih kancelarija, preko interneta, održavaju IT infrastrukturu oko 150 većih nemačkih firmi i po tome su jedinstveni u Srbiji. Posao obavljaju preko programa velikih firmi iz te oblasti, kao što su: DATEV, GSD, SAP i Majkrosoft, sa kojima matična kompanija ima partnerski odnos.

Direktor Infoterma Marko Minić, koga su Mikulovići otkrili putem interneta, kaže da se radi opušteno i bez pritisaka. "Ono što sam primetio, to je da su termini i poštovanje rokova veoma bitni. Sve ostalo je stvar dogovora, a i neka fleksibilnosti s njihove strane uvek je prisutna“, kaže on.

Predrag Ristić (27) iz Vranja je posao u leskovačkoj firmi dobio dan pre nego što je diplomirao na Elektronskom fakultetu. Dodatno znanje stekao je u Nemačkoj. "Naravno, u društvu i firmama se sve na kraju svodi na profit, pa i znanje, a znanje vredi onoliko koliko uspe da se proda“, kaže on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik