Izuzetan uspeh Srbije kao kongresne destinacije

Bez autora
May 12 2014

Međunarodna kongresna asocijacija ICCA (International Congress and Convention Association) objavila je rezultate rangiranja kongresnih destinacija u svetu, postignutih u 2013. godini. Srbija je ostvarila najbolji rezultat do sada, sa 66 međunarodnih skupova održanih u prethodnoj godini, koji ispunjavaju stroge ICCA kriterijume, čime je zauzela 42. mesto na svetu. U 2007. godini, kada je Kongresni biro Srbije osnovan u sklopu TOS-a, Srbija je bila na 72. poziciji sa svega 11 skupova, što je u proteklom periodu čini najbrže rastućom kongresnom destinacijom u Evropi. Sa ovim rezultatom Srbija je peta po redu destinacija u Istočnoj Evropi, iza Poljske, Češke i Mađarske i u rangu sa Hrvatskom, dok je značajno prevazišla Rumuniju, Sloveniju, Slovačku, Bugarsku, baltičke države i još niz drugih evropskih zemalja.

Izuzetan uspeh Srbije kao kongresne destinacijeMeđunarodna kongresna asocijacija ICCA (International Congress and Convention Association) objavila je rezultate rangiranja kongresnih destinacija u svetu, postignutih u 2013. godini.

Srbija je ostvarila najbolji rezultat do sada, sa 66 međunarodnih skupova održanih u prethodnoj godini, koji ispunjavaju stroge ICCA kriterijume, čime je zauzela 42. mesto na svetu. U 2007. godini, kada je Kongresni biro Srbije osnovan u sklopu TOS-a, Srbija je bila na 72. poziciji sa svega 11 skupova, što je u proteklom periodu čini najbrže rastućom kongresnom destinacijom u Evropi.

Sa ovim rezultatom Srbija je peta po redu destinacija u Istočnoj Evropi, iza Poljske, Češke i Mađarske i u rangu sa Hrvatskom, dok je značajno prevazišla Rumuniju, Sloveniju, Slovačku, Bugarsku, baltičke države i još niz drugih evropskih zemalja.

Najveći deo kongresnog biznisa se odvija u Beogradu, koji je sa 52 međunarodno priznata skupa deli 44. mesto sa Melburnom, ali i u rangu sa gradovima kao što su Vašington, Atina, Montevideo, Firenca. Među direktnim konkurentima iz Istočne Evrope nalazi se na 4. mestu, iza Praga, Budimpešte i Varšave, a ispred Moskve, Bukurešta, Krakova, Petrograda, Zagreba, Ljubljane.

Na listi top 300 gradova sveta se nalazi i Novi Sad, koji je u rangu sa ostalim značajnim destinacijama iz bivše Jugoslavije, među kojima su Sarajevo, Skoplje, Ohrid, Budva, Split, Maribor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik