Izvozimo struju, uvozimo lijekove

Bez autora
Mar 24 2019

Domaća preduzeća u prva dva mjeseca ove godine na inostrano tržište plasirala su robu vrijednu 564 miliona KM, a najveće učešće u izvozu Srpske imala je struja, dok su se su najviše uvozili lijekovi. Statističari Zavoda za zapošljavanje RS izračunali su da je vrijednost izvoza za prva dva mjeseca ove godine manja za 3,6 odsto u odnosu na isti period lani, a u posmatranom periodu došlo je i do smanjenja uvoza za 2,4 odsto. Ukupna vrijednost uvezene robe u prva dva mjeseca ove godine iznosila je 673 miliona KM. Najviše proizvoda sa etiketom Republike Srpske završilo je na tržištu Italije i Hrvatske.

Izvozimo struju, uvozimo lijekoveDomaća preduzeća u prva dva mjeseca ove godine na inostrano tržište plasirala su robu vrijednu 564 miliona KM, a najveće učešće u izvozu Srpske imala je struja, dok su se su najviše uvozili lijekovi.

Statističari Zavoda za zapošljavanje RS izračunali su da je vrijednost izvoza za prva dva mjeseca ove godine manja za 3,6 odsto u odnosu na isti period lani, a u posmatranom periodu došlo je i do smanjenja uvoza za 2,4 odsto. Ukupna vrijednost uvezene robe u prva dva mjeseca ove godine iznosila je 673 miliona KM. Najviše proizvoda sa etiketom Republike Srpske završilo je na tržištu Italije i Hrvatske.

- Vrijednost izvoza u Italiju dostigla je 92 miliona KM, odnosno 16,3 odsto, a u Hrvatsku 67 miliona KM, što je 11,8 odsto od ukupno ostvarenog izvoza. Tokom januara i februara u Srpsku je najviše robe uvezeno iz Srbije i to u vrijednosti od 121 milion KM, te iz Italije, u vrijednosti od 86 miliona KM - rekao je u petak vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić.

Dodao je da je procenat pokrivenosti uvoza izvozom tokom prva dva mjeseca ove godine iznosio 83,7 odsto.

- Najveće učešće u izvozu ostvarila je električna energija sa 52 miliona KM, što iznosi 9,1 odsto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju lijekovi, sa ukupnom vrijednošću od 29 miliona KM, što iznosi 4,2 odsto od ukupnog uvoza - rekao je Komić.

On je naglasio da je ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u februaru u poređenju sa januarom ove godine bila veća za 2,1 odsto. - U oblasti vađenje ruda i kamena ostvaren je rast od 20 odsto, dok je u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji rast iznosio 2,7 odsto. Prerađivačka industrija je zabilježila pad od 0,9 odsto - naveo je Komić i dodao da je broj zaposlenih u industriji u februaru ove godine godine porastao za 0,4 odsto u odnosu na januar.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković kaže da su tri najveća izvozna sektora u RS energetski, metalni i drvni, ističući da ljudi na ovom području nemaju veliku kuovnu moć zbog čega je izvoz najveća šansa za razvoj i jačanje privrede.

- Struja je veoma tražen proizvod koji je uvijek u deficitu, a Srpska ima jak hidropotencijal u kojem treba da tražimo šansu jer prodati struju nije problem. Ono što je zabrinjavajuće je smanjenje izvoza zahvaljujući kojem domaća preduzeća dolaze do inostranog kapitala. Neophodno je raditi na kreiranju boljeg političkog i poslovnog ambijenta da bi preduzeća koja imaju potencijal jačala izvoz - zaključio je Duduković.

Prosječna plata

Jasmin Komić je istakao da je prosječna plata isplaćena radnicima u Srpskoj u februaru iznosila 896 KM, što je za 5,7 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Rast prosječnih plata pratio je i skok cijena i usluga u Srpskoj.

- Ukupan indeks potrošačkih cijena u februaru ove godine veći je za 0,8 odsto u odnosu na isti mjesec lani - rekao je Komić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik