Jagma za stanovima podigla i kirije, koliko migracije zbog rata u Ukrajini utiču na cene

Bez autora
May 15 2022

Od 24. februara do kraja aprila registrovana su 194 privredna društva i 480 preduzetnika čiji su osnivači iz Ruske Federacije i osam privrednih društava i pet preduzetnika čiji su osnivači iz Ukrajine. U isto vreme cene zakupa stanova povećane su od 30 do 40 procenata, kažu u agencijama za promet nekretnina.

Olga Kuzmina iz Sankt Peterburga došla je u Srbiju pre mesec dana.

"Došla sam u Beograd da radim. Najveći problem je bilo naći stan na duže vreme. Ovde radim za rusku kompaniju, imamo našu ambasadu i ovde nas je trenutno oko 100 ili nešto manje jer smo u jednom procesu koji je haotičan", kaže Kuzmina.

U Beogradu, najviše se traže stanovi na opštinama Vračar, Stari grad i Novi Beograd, za koji kažu da je novi poslovni grad.

Agent za nekretnine Dijana Denčev ističe da se najčešće traže jednoiposobni ili dvoiposobni stanovi pošto su u pitanju porodice.

Zakupodavci još ne dižu cene starim zakupcima, iako je to nezahvalna situacija, savetnici kažu da se ne zna koliko će ostati ovde i da je bolje držati sigurne klijente.

Strani zakupci gledaju stanove i u Nišu i u Novom Sadu, nije im bitno sedište firme, bitno je samo da nađu nekretninu koja im odgovara.

"Zakupci su u početku počeli da povećavaju kirije kada su shvatili da postoji povećana tražnja od strane stranih državljana. Međutim shvatili su i oni da ne mogu da povećavaju kirije, na kraju treba da shvatimo da je sve ove ljude i muka neka nagnala, a to je rat, da dođu u Srbiju. Tako da vremenom su shvatili koja je realnost i preko agencija za nekretnine su počeli da izdaju tim ljudima, za iznose koji su realni", naglašava Vladimir Obradović, vlasnik agencije za nekretnine.

Neke svetske korporacije kao i IT kompanije premestile su svoje zaposlene iz Rusije i Ukrajine u Srbiju.

"Ukupno sa porodicama, blizu 800 ruskih državljana je došlo preko nas u Srbiju. Trenutno smo u procesu legalizacije ljudi, što podrazumeva boravišne dozvole, radne dozvole, u tome imamo veliku podršku Vlade Republike Srbije", kaže Mihajlo Poštić, direktor „Luxoft Srbija".

Registracija za strana fizička i pravna lica ista je kao i za domaća. Razlika je samo u tome što strani građani prilažu pasoš kao dokaz o identitetu ili originalni izvod koji izdaje matični registar, ako je osnivač strano pravno lice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik