Južna Koreja ulaže 1,8 milijardi dolara u razvoj autonomnih vozila na vodik

Bez autora
Oct 15 2019

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in izvijestio je u utorak da država planira investirati 1,8 milijardi dolara u razvoj i proizvodnju autonomnih vozila i ekološki čistih automobila pogonjenih vodikovim gorivnim ćelijama. U budućnosti više nećemo morati posuđivati ideje od drugih. Konačno imamo priliku postati lideri u svjetskoj automobilskoj industriji i trebali bismo je iskoristiti, rekao je Moon Jae-in u utorak za posjeta istraživačkom centru Hyundaija. Naglasio je da su južnokorejske tvrtke već dokazale svoju konkurentnost u području razvoja autonomnih i ekološki čistih vozila. Za primjer je naveo ugovor o isporuci 1600 korejskih kamiona na vodik u Švicarsku.

Južna Koreja ulaže 1,8 milijardi dolara u razvoj autonomnih vozila na vodikPredsjednik Južne Koreje Moon Jae-in izvijestio je u utorak da država planira investirati 1,8 milijardi dolara u razvoj i proizvodnju autonomnih vozila i ekološki čistih automobila pogonjenih vodikovim gorivnim ćelijama.

"U budućnosti više nećemo morati posuđivati ideje od drugih. Konačno imamo priliku postati lideri u svjetskoj automobilskoj industriji i trebali bismo je iskoristiti", rekao je Moon Jae-in u utorak za posjeta istraživačkom centru Hyundaija, a prenosi korejska agencija Yonhap.

Naglasio je da su južnokorejske tvrtke već dokazale svoju konkurentnost u području razvoja autonomnih i ekološki čistih vozila. Za primjer je naveo ugovor o isporuci 1600 korejskih kamiona na vodik u Švicarsku.

Dodao je da će dostignuća južnokorejskih stručnjaka u proizvodnji baterija, mikročipova i na polju IT-a također pomoći Južnoj Koreji u dostizanju svjetskog liderstva u automobilskoj industriji budućnosti.

Vodikova gorivna ćelija ekološki je prihvatljiv izvor energije s gotovo neiscrpnim resursom. Električnu energiju stvara elektrokemijskom reakcijom, čiji su jedini nusproizvodi vodena para i toplina. Za razliku od motora s unutarnjim izgaranjem, sustavi gorivnih ćelija na vodik nemaju pokretne dijelove, a gubitak učinkovitosti tijekom rada je minimalan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik