Kako do naplate grejanja po potrošnji?

Bez autora
Apr 23 2024

Energetska sanacija stambenih zgrada priključenih na sisteme daljinskog grejanja važna je i za prelazak na naplatu grejanja po potrošnji, što je inače zakonska obaveza u Srbiji još od 2015. godine.

Stručnjaci procenjuju da bi se time računi za potrošnju električne energije mogli smanjiti i do 30 procenata.

Grejna sezona zvanično je završila 15. aprila, ali toplane imaju zakonsku obavezu, kada to vremenski uslovi nalažu, da toplotnu energiju isporučuju u daljinski sistem grejanja i nakon tog roka, kaže za RTS Ivana Kalanja iz "Udruženja toplana Srbije".

Za građane bi bilo najisplativije da toplane što pre pređu na naplatu grejanja po potrošnji, a kako bi se ta usluga adekvatno realizovala neophodna je energeteska sanacija zgrada. Kroz aktuelne javne konkurse obezbeđeni su državna podrška i povoljniji krediti za 15 gradova, a ove godine radovi će početi na prvih 500 stambenih objekata. Resorno ministrstvo raspisalo je novi poziv i za mere energetske efikasnosti u domaćinstvima. Do 29. aprila za sredstva prvo konkurišu lokalne samouprave, koje će početkom leta pozvati građane da se prijave za subvencije za jednu ili više mera energetske efikasnosti, objašnjava energetski menadžer Bojan Ivković.

Takođe, u toku je i energetska obnova 26 državnih institucija koje su među najvećim potrošačima, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Prema podacima koje je izneo direktor poslovnog udruženja Toplane Srbije Dejan Stojanović na konferenciji portala Energije Balkana posvećenoj racionalnoj potrošnji energije, Novosadska toplana, na primer, naplatu prema potrošnji primenjuje za poslovne prostore, ali ne i za stambene objekte.

U projektu koji realizuje Ministarstvo energetike u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, prioritet će imati stambene zgrade sa najvećom potrošnjom, u kojima će uštede biti najviše vidljive, navodi Bojan Bogdanović, specijalista za energetsku efikasnost i zelene zgrade u EBRD-u.

Uprkos propisima koji postoje već godinama i koji toplane obavezuju da menjaju sistem naplate toplotne energije, u Srbiji je samo 13 od ukupno 59 sistema daljinskog grejanja uvelo naplatu po potrošnji.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik