Kako se poljoprivrednici prilagođavaju klimatskim promenama

Bez autora
Mar 27 2024

Poljoprivreda je jedan od sektora kojije najviše pogođen klimatskim promenama.

Zato se Poljoprivredna škola u Kraljevu uključila u program Evrospke unije, Progarma Ujedinjenih nacija za poljoprivredu i hranu i resornog ministarstva koji treba da pomogne proizvođačima da se bolje prilagode nepovoljnim vremenskim uslovima.

Suša, grad, velika količina padavina za kratko vreme i poplave. Poslednjih godina neretko su poljoprivrednike stavljali u iskušenja. Zbog ekstremnih vremenskih uslova zemljište je degradirano i kiselo, a setva i sadnja sve manje isplativi.

“Zasejao sam lucerku i spremio zemljiu kao u Vojvodini, ali traje dve, eventualno maksimum tri godine, a trebala bi mininimum pet do šest godina”, kaže Željko Marković, iz Vrdila.

“Imamo dosta problema sa vodom, zato što to su male parcele. Još kad leži voda u parcelama onda tek nema ništa”, kaže Lazar Dukić, iz Drakčića.

Željko i Lazar ušli su u grupu kraljevačkih poljoprivrednika koji su svoje parcele i traktore ustupili stručnjacima iz Poljoprivredne škole za ogled. Da na njima, u zavisnosti od stanja, priključnim mašinama koje su kupili uz pomoć Evropske unije, pospu kreč, razbiju nepropusni sloj zemlje na dubini koju ne zahvataju oranjem, postave creva za podzemno navodnjavanje.

“Što reče jedan poljoprivredni proizvođač, kao u dobra stara vremena ponovo će se dolaziti u školu po mašine. I naravno svi rezultati do kojih mi budemo zajedno došli, širiće se dalje. Oni će širiti preko svojih komšija, rođaka i uvek će moći doći u školu za savet više”, objašnjava Milana Marinković, profesorka u Poljoproivredno-hemisjke škole „Dr Đorđe Radić" Kraljevo.

I savete koje mere da primene i priključne mašine kraljevački poljoprivrednici moći će da dobiju i nakon završetka projekta.

“Ove mašine nisu, neke od njih nisu jeftine i poljoprivredni prozvođači ih koriste povremeno. Tako da nema neke velike logike da ih oni nabavljaju da bi koristili par puta u nekoliko godina itd. I zato je važno da postoji neka mogućnost, neka opcija da oni to koriste zajednički”, kaže prof. dr Dragan Terzić, Poljoprivredni fakultet u Kruševcu, FAO konsultant.

Izmenjenim vremenskim uslovima već se prilagođavaju i budući proizvođači. O uticaju klimtaskih promena na poljoprivredu, od ove školske godine, đaci kraljevačke poljoprivredne škole uče u okviru izbornog predmeta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik