Kako steći veštine za posao?

Bez autora
Jan 30 2014

Za povećanje zaposlenosti mladih u Srbiji i jačanje preduzetništva potrebno je i neformalno obrazovanje u okviru koga bi se stekle sve potrebne veštine za posao. Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Mihajlo Vesović ocenio je na skupu "Ekonomski rast i perspektive za mlade"da u Srbiji nije lako biti mlad preduzetnik, jer je za to potrebno znanje i iskustvo. On je na skupu u okviru Srpsko-nemačkog civilnog dijaloga istakao da je dosta teško otvoriti firmu bez početnog kapitala i da je mladom čoveku potrebno bar šest meseci da stekne potrebne veštine. Prednost mladih je, kako objašnjava, to što poznaju nove tehnologije i strane jezike i kreativni su. Od velike koristi za usavršavanje mogu biti i kursevi na internetu, rekao je Vesović i dodao da je rešenje u neformalnom sistemu obrazovanja.

Kako steći veštine za posao?Za povećanje zaposlenosti mladih u Srbiji i jačanje preduzetništva potrebno je i neformalno obrazovanje u okviru koga bi se stekle sve potrebne veštine za posao.

Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Mihajlo Vesović ocenio je na skupu "Ekonomski rast i perspektive za mlade"da u Srbiji nije lako biti mlad preduzetnik, jer je za to potrebno znanje i iskustvo.

On je na skupu u okviru Srpsko-nemačkog civilnog dijaloga istakao da je dosta teško otvoriti firmu bez početnog kapitala i da je mladom čoveku potrebno bar šest meseci da stekne potrebne veštine. Prednost mladih je, kako objašnjava, to što poznaju nove tehnologije i strane jezike i kreativni su.

"Od velike koristi za usavršavanje mogu biti i kursevi na internetu", rekao je Vesović i dodao da je rešenje u neformalnom sistemu obrazovanja.

Da bi neformalno obrazovanje imalo smisla, potrebno je, kako navodi, usvojiti nacionalni okvir kvalifikacija, koji povezuje obrazovanje i tržište rada. Prema njegovim rečima, fokus bi trebalo usmeriti na intelektulani kapital.

Direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knap ocenio je da je za privlačenje inesticija potrebno pozitivna investiciona klima i to bi, kako ocenjuje, trebalo da bude zadatak svake vlade. On je rekao da je prednost Srbije atraktivna struktura troškova.

Govoreći o potrebnim znanjima on je napomenuo da se mora misliti o budućim generacijama i da se pažnja treba posvetiti njihovom obrazovanju.

Predsednik studentske organizacije AIESAC Srbija Aleksa Nikolić rekao je da je veliki problem nezaposlenost mladih i da je važno da mladi budu što aktivniji kako bi se snašlii na tržištu rada.

"Siguran sam da je obrazovni sistem u problemu, ali ima i drugih stvari koje mogu da se urade za kratko vreme, kao i veliki broj sposobnih i talentovanih ljudi i različiti primeri dobre prakse", kazao je Nikolić.

Profesor Miodrag Stojković, koji je predsednik skupštinskog odbora za nauku rekao je da treba razmišljati o tome kako da kako da budemo konkurentni. On je rekao da se u Srbiji svega šest odsto budžeta izdvaja za obrazovanje, od čega najveći deo sredstava odlazi na plate zaposlenih, a vrlo malo za infrastrukturu.

Problem, kako je rekao, osim negativnog prirodnog priraštaja predstavlja i odlazak mladih u inostranstvo u potrazi za poslom, kao i to što nemamo perspektive da te mlade vratimo u zemlju.

"Ponekad možete biti konkurentni i u maloj sredini ako ste dobri u poslu", rekao je Stojković ukazujući da je važno da mladi dobiju šansu da steknu iskustvo i vide kako funkcininiše sistem u različitim oblastima u drugim zemljama a onda se sa stečenim iskusvom vrate u svoju zemlju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik