Kako zaštititi pčele u doba koronavirusa?

Bez autora
Mar 31 2020

Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a prethodnih dana počeo je aktivnosti inspekcijskih kontrola nad provođenjem mjera zdravstvene zaštite pčela na pčelinjacima u KS-u.

To je urađeno nakon što je Ured za veterinarstvo BiH, prenoseći preporuke Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), obavijestio javnost o ulozi i odgovornostima veterinarskih službi za vrijeme Covid-19 pandemije, ističući potrebu održavanja kontinuiteta u oblasti sigurnosti hrane, prevencije bolesti i upravljanju hitnim situacijama u cijeloj zemlji.

S obzirom da iz tih preporuka proizilazi da se sve obavezne mjere, programi kontrole zdravlja, uključujući i pčela, moraju provoditi kontinuirano i u vrijeme krize, pozivali su vetrinarske organizacije, kao i pčelare u KS-u, da bez odlaganja počnu s provođenjem kliničkih i dijagnostičkih pretraga pčelinjih zajednica na bolest američka gnjiloća pčelinjeg legla, a koje se prema zakonskim obavezama provode u martu i aprilu.

Naređene preventivne i dijagnostičke mjere za zaštitu zdravlja pčelinjih zajednica od bolesti trebaju biti provedene na svim pčelinjacima, saopćili su iz KUIP-a.

Kako su upozorili, budući da se u promet mogu stavljati samo zdrave pčelinje zajednice, selidba pčela na sezonsku ispašu u predstojećem periodu neće se moći (iz)vršiti bez dokaza o provedenoj kontroli pčelinjaka i zadovoljavajućih rezultata pretraga.

- Pri obavljanju pojedinih poslova i radnji veterinara i pčelara, dok traje opasnost od Covida 19, napominjemo da je održavanje lične higijene, nošenje zaštitne opreme (rukavice, maske i drugo), dezinfekcija opreme i pribora, vozila, kao i rad uz minimalni kontakt, obaveza radi zaštite zdravlja ljudi, navedeno je iz KUIP-a.

Američka gnjiloća, kao i parazitarno oboljenje pčela - varoza, evidentan je i učestao problem pčelarstva, a pojavljuje se u kontinuitetu sa značajnim brojem slučajeva svake godine, dok je rano otkrivanje ključ za kontrolu tih bolesti. Ta oboljenja uzrokuju i velike štete u pčelarstvu i relativno lako se šire.

Podsjetili su da je tokom 2019. godine Inspektorat veterinarske inspekcije radi pojave ove bolesti u KS-u naredio spaljivanje 113 pčelinjih zajednica s košnicama.

S obzirom na trenutnu sistuaciju napomenuli su da se pčele ne mogu inficirati koronavirusom, niti postoje dokazi da se može prenijeti hranom, pa samim tim ni medom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik