Kakve deklaracije na proizvodu žele kupci

Bez autora
Apr 21 2024

Da li volite proizvode sa jednostavnim deklaracijama i što manje sastojaka? Čini li vam se da postojeće deklaracije sa sitnim slovima i mnogo objašnjenja najmanje služe kupcima.

Ako spadate u one koji bi želeli da se deklarisanje pojednostavi, a proizvodi sadrže što manje sastojaka, vaše vreme dolazi. Najnovije istraživanje kompanije „Ingredion” pokazalo je da će u naredne dve godine sedam odsto proizvoda imati upravo takve deklaracije. Transparentnost i jednostavnost sastojaka su ključni kriterijumi za izbor hrane i pića za većinu potrošača. Ova kompanija koja već deset godina sprovodi slična istraživanja dokazala je tokom ove analize da će proizvodi koji imaju jednostavne ambalaže najbrže privući kupce.

„Utvrđeno je da 99 odsto evropskih proizvođača jasno i jednostavno označavanje proizvoda vidi kao smer u kome će razvijati svoju poslovnu strategiju, a 87 procenata njih je već počelo to da primenjuje jer su prepoznali takav trend među potrošačima”, navodi se u istraživanju ove kompanije. Ovo je inače deo inicijative „Klin lejbeling” koja je usmerena prema potrošačima, a ima cilj da podstakne proizvođače hrane da nude proizvode sa lako razumljivim oznakama, prirodnim sastojcima i minimalnom količinom veštačkih dodataka. Kako prenose mediji, brojne kompanije kao što su „Nestle” i „Mars” već su se obavezale da će prekinuti da dodaju veštačke aditive hrani iz prostog razloga što žele da ostanu konkurentne. Inače, kako je navedeno, „čiste” oznake bi trebalo da sadrže ime kompanije, težinu, adresu proizvođača, informacije o hranjivim vrednostima i popis sastojaka i alergena. Kako je izjavio Konstantin Drapac, viši menadžer marketinga u ovoj kompaniji, uzbudljivo je videti ogroman odgovor proizvođača hrane koji su prihvatili ovakav izazov u kome su zabeležili veće prihode i bez povećanja cena i marži.

„Industrija se kreće ka smanjenju šećera u proizvodnji, posebno kroz niskokalorične zaslađivače prirodnog porekla. To je samo jedan od načina na koji se zadovoljava potreba kupaca da biraju zdravije proizvode. I tako će biti u budućnosti”, navode iz ove istraživačke kompanije. Oni smatraju da su se navike potrošača drastično promenile tokom pandemije. U tom periodu su kupci birali zdraviju hranu i piće i mnogo više su čitali deklaracije.

Kako bi, po mišljenju kupaca, trebalo da izgleda deklaracija proizvoda? Kao kratka informacija o sastojcima koji su obavezno zdraviji. Studija je pokazala da takve etikete potrošače asociraju na kvalitet, a samim tim su im i proizvodi privlačniji, zaključili su iz ove istraživačke kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik