Koji će trendovi obeležiti 2013. godinu?

Bez autora
Dec 17 2012

Smart kućni uređaji, porast broja mobilnih uređaja i ulaganje u unapređenje sigurnosti podataka samo je deo onoga što nas očekuje u narednoj godini. Kraj godine je obično vreme kada sumiramo dostignuća, ali je takođe i trenutak kada se osvrćemo ka budućnosti. Kada je u pitanju tehnologija, svaka nova godina donosi brojne inovacije u okviru industrije. Upravo je na ovoj novoj 2013. godini da pokaže koji će se trendovi pokazati kao najaktuelniji, ali i koje kompanije će najbrže reagovati na promene zahteva potrašača i na taj način izboriti se za svoje mesto u neizvesnoj tržišnoj utakmici. Iako se svake godine na tržištu pojavljuju različiti kućni uređaji koji imaju sve više naprednih funkcija, prognoze su da će naredna godina definitivno biti godina smart kućnih aparata. Dok je u prethodnom periodu naglasak kod ovih uređaja bio na većoj efikasnosti i smanjenju troškova, očekuje nas njihovo sve intenzivnije povezivanje sa internetom i nove funkcije koje za cilj imaju da olakšaju svakodnevni život korisnika.

Koji će trendovi obeležiti 2013. godinu?Smart kućni uređaji, porast broja mobilnih uređaja i ulaganje u unapređenje sigurnosti podataka samo je deo onoga što nas očekuje u narednoj godini.

Kraj godine je obično vreme kada sumiramo dostignuća, ali je takođe i trenutak kada se osvrćemo ka budućnosti. Kada je u pitanju tehnologija, svaka nova godina donosi brojne inovacije u okviru industrije.

Upravo je na ovoj novoj 2013. godini da pokaže koji će se trendovi pokazati kao najaktuelniji, ali i koje kompanije će najbrže reagovati na promene zahteva potrašača i na taj način izboriti se za svoje mesto u neizvesnoj tržišnoj utakmici.

Smart kućni uređaji – Iako se svake godine na tržištu pojavljuju različiti kućni uređaji koji imaju sve više naprednih funkcija, prognoze su da će naredna godina definitivno biti godina smart kućnih aparata. Dok je u prethodnom periodu naglasak kod ovih uređaja bio na većoj efikasnosti i smanjenju troškova, očekuje nas njihovo sve intenzivnije povezivanje sa internetom i nove funkcije koje za cilj imaju da olakšaju svakodnevni život korisnika.

Porast broja mobilnih uređaja – Uz liberalizaciju i sve veću dostupnost širokopojasnog bežičnog interneta tokom poslednje decenije, kao i standardizacije ultra brze HSPA+ mobilne mreže za prenos podataka, mogućnost povezanosti sa ostatkom sveta danas je sada bukvalno na dlanu – bilo gde, bilo kad. Samim tim, i potražnja za mobilnim uređajima, pogotovo u nerazvijenim tržištima, biće višestruko veća u predstojećem periodu.

Prema istraživanjima agencije International Data Corporation (IDC), tokom sledeće godine biće prodato 391 milion novih računara, a od tog broja 235 miliona će biti prenosivi. IDC takođe predviđa da će pored ove pozamašne cifre biti prodato i oko 801 milion smart telefona od kojih će čak 300 miliona biti prodati samo u Kini. Ovo govori da je tržište mobilnih uređaja tek u začetku i da će se pored stotine proizvođača koji nude slične uređaje po sličnoj ceni izdvojiti samo oni koji budu najinovativniji.

Različitost kroz inovacije – Jedna od najvažnijih stavki na tržištu za sledeću godinu je upravo kreativnost i inovacije. S obzirom na to da je tehnologija nešto što se konstantno menja i napreduje, jedna od glavnih prednosti kompanija u borbi na tržištu biće ulaganje u inovacije. Današnji, ali i sutrašnji korisnik će sve više ocenjivati uređaje po njihovoj funkcionalnosti i intuitivnosti.

Unapređenje sigurnosti podataka – U vremenu kada mobilni telefoni ili smart televizori imaju daleko jače procesore od većine računara koje smo koristili pre desetak godina, sadašnji način zaštite podataka je zastareo i veoma nebezbedan. Lozinke i konvencionalni načini zaštite polako ostaju iza nas, dok će novi mehanizmi i tehnologije za primenu bezbednosti podataka biti jedne od glavnih tema za razmišljanje u odeljenjima za istraživanje i razvoj mnogih kompanija u predostojećim godinama.

Dalji razvoj cloud servisa – Osim inovacija na polju mobilnih uređaja, tokom 2013. godine predviđa se i veća aktivnost u okvirima cloud servisa, koji je uz široku dostupnost brzog interneta i mobilnu revoluciju poslednjih godina dobio na značaju i funkcionalnosti.

Kojim se trendovima i novitetima Vi radujete u narednoj godini?

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik