Konkurs za inovacije u maju

Bez autora
Mar 18 2010

U maju će biti raspisan konkurs za novi ciklus finansiranja programa inovacione deltanosti, da bi se poboljšali uslovi za finansiranje i više pomoglo inovatorima i inovacionim centrima, zašta je potrebno da se usvoje izmene i dopune Zakona o inovacionoj delatnosti. Cilj svega je da se poboljša situacija u oblasti inovacija, odnosno da se omogući većem broju projekata, kako samih inovatora tako i pravnih lica koja se bave inovacionim delatnostima, dobijanje finansijske pomoći od Ministarstva kako bi uspešni projekti bili realizovani. Kada izmene i dopune Zakona budu usvojene omogućiće se jednostavnija registracija inovacionih centara u Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj. Takođe, više će se voditi računa o intelektualnoj svojini, odnosno patentima i sličnim rešenjima. Uspostaviće se i novi Inovacioni fond kao fond rizičnog kapitala u kome će država učestvovati sa 50 posto. Formiraće se i Centar za transfer tehnologija kao podrška inovacijama u privredi...

Konkurs za inovacije u majuU maju će biti raspisan konkurs za novi ciklus finansiranja programa inovacione deltanosti, da bi se poboljšali uslovi za finansiranje i više pomoglo inovatorima i inovacionim centrima, zašta je potrebno da se usvoje izmene i dopune Zakona o inovacionoj delatnosti.

Cilj svega je da se poboljša situacija u oblasti inovacija, odnosno da se omogući većem broju projekata, kako samih inovatora tako i pravnih lica koja se bave inovacionim delatnostima, dobijanje finansijske pomoći od Ministarstva kako bi uspešni projekti bili realizovani.

Kada izmene i dopune Zakona budu usvojene omogućiće se jednostavnija registracija inovacionih centara u Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj. Takođe, više će se voditi računa o intelektualnoj svojini, odnosno patentima i sličnim rešenjima. Uspostaviće se i novi Inovacioni fond kao fond rizičnog kapitala u kome će država učestvovati sa 50 posto. Formiraće se i Centar za transfer tehnologija kao podrška inovacijama u privredi.

Prošle godine na konkursu za inovacione projekte pomoć od Ministarstva dobilo je 59 inovacionih firmi za svoje projekte i 20 inovatora.  I ove godine, po šesti put biće izabrana najbolja tehnološka inovacija. Takmičenje traje do kraja godine, odnosno, proglašenje najboljih biće 23. decembra. Organizatori su Ministarstvo za tehnološki razvoj, Privredna komora Srbije i Radio televizija Srbije.

Visina novčane pomoći iznosi dva miliona dinara za firme i 400.000 za pojedince inovatore.

U Srbiji postoji veliki broj inovatora i inovacija, ali zbog skromnih novčanih sredstava i velikih troškova za patentne prijave i izvođenje samih projekata malo njih realizovano.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik