Krompir domaći, ali skup

Bez autora
Nov 08 2011

Rod krompira je podbacio za 30 odsto i po hektaru je rodilo oko 14 tona, gotovo četiri tone manje nego uobičajeno. Već drugu godinu zaredom srpski krompir je skuplji od uvoznog. Rod je podbacio za 30 odsto i po hektaru je rodilo oko 14 tona, gotovo četiri tone manje nego uobičajeno. Povrtari, međutim, u manjim prinosima i većim cenama vide nešto dobro. Kako kažu, u suprotnom - s većim rodom i nižim cenama, samo bi imali problema s viškovima. Zbog velike suše tokom proteklog leta, opali su prinosi. Stručnjaci ističu da će ovogodišnji rod, ipak, moći da zadovolji apetite domaćeg tržišta, jer je bilo zasejano oko 60.000 hektara, nešto više nego ranijih godina. Određene količine će preostati i za izvoz. Neracionalna proizvodnja i visoki troškovi uzrok su što je srpski krompir skuplji od evropskog u protekle dve godine - kaže Ratko Vukićević, predsednik Asocijacije „Plodovi Srbije“...

Krompir domaći, ali skupRod krompira je podbacio za 30 odsto i po hektaru je rodilo oko 14 tona, gotovo četiri tone manje nego uobičajeno.

Već drugu godinu zaredom srpski krompir je skuplji od uvoznog. Rod je podbacio za 30 odsto i po hektaru je rodilo oko 14 tona, gotovo četiri tone manje nego uobičajeno. Povrtari, međutim, u manjim prinosima i većim cenama vide nešto dobro. Kako kažu, u suprotnom - s većim rodom i nižim cenama, samo bi imali problema s viškovima.

Zbog velike suše tokom proteklog leta, opali su prinosi. Stručnjaci ističu da će ovogodišnji rod, ipak, moći da zadovolji apetite domaćeg tržišta, jer je bilo zasejano oko 60.000 hektara, nešto više nego ranijih godina. Određene količine će preostati i za izvoz.

Neracionalna proizvodnja i visoki troškovi uzrok su što je srpski krompir skuplji od evropskog u protekle dve godine - kaže Ratko Vukićević, predsednik Asocijacije „Plodovi Srbije“.

- Ovih dana krompir se otkupljuje po ceni od 15 do 18 dinara za kilogram, a u radnjama treba odvojiti od 30 do 35 dinara. U zemljama Evropske unije u supermarketima kilogram košta 25 centi, a za prvu klasu u skladištima trgovci plaćaju od 10 do 12 centi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik