Loši krediti dostigli pet milijardi evra

Bez autora
Dec 17 2012

Monetrne vlasti trenutno testiraju više modela za rešavanje loših kredita koji su dostigli nivo od oko pet milijardi evra. Najbliže su modelima investicionih fondova - centralizovanog ili više njih. Jedinstven fond bio bi najbolje rešenje. Ali, samo ako bi on bio privatni. Vlasnik fonda treba da budu poslovne banke, koje moraju da obezbede kapital za njegovo osnivanje. Tu će biti dovoljno oko 500 miliona evra. Novac jeste veliki, ali je, ipak, tek između četvrtine i petine iznetog kapitala u banke matice u inostranstvu. Eventualno prisustvo države treba svesti na adekvatni deo učešća u kapitalu kroz banke u kojima je ona vlasnik i ništa više od toga. Negativne rezultate agresivne kreditne politike, koje su diktirale dominantno banke sa većinskim inostranim kapitalom, neodgovorno je finansirati novcem poreskih obveznika, a državu opteretiti dodatnim rizikom.

Loši krediti dostigli pet milijardi evraMonetarne vlasti trenutno testiraju više modela za rešavanje loših kredita koji su dostigli nivo od oko pet milijardi evra - kaže za "Novosti" prof. Branko Živanović sa Beogradske bankarske akademije.

- Najbliže su modelima investicionih fondova - centralizovanog ili više njih.

Jedinstven fond bio bi, tvrdi prof. Živanović, najbolje rešenje. Ali, samo ako bi on bio privatni.

- Vlasnik fonda treba da budu poslovne banke, koje moraju da obezbede kapital za njegovo osnivanje. Tu će biti dovoljno oko 500 miliona evra - napominje prof. Živanović.

- Novac jeste veliki, ali je, ipak, tek između četvrtine i petine iznetog kapitala u banke matice u inostranstvu. Eventualno prisustvo države treba svesti na adekvatni deo učešća u kapitalu kroz banke u kojima je ona vlasnik i ništa više od toga. Negativne rezultate agresivne kreditne politike, koje su diktirale dominantno banke sa većinskim inostranim kapitalom, neodgovorno je finansirati novcem poreskih obveznika, a državu opteretiti dodatnim rizikom.

Prof. Živanović veruje i da je neophodno motivisati banke na ovakav korak.

- Treba umanjiti porez na prodaju nepokretnosti iz kolaterala, ali i namet za oslobađenje rezervacija za potencijalne gubitke - veruje prof. Živanović.

- Teret treba da podnesu banke sa većinskim inostranim kapitalom. Budžet za potencijalne gubitke i otpis jedne jače zapadne bankarske grupacije u regionu je od dve do 2,5 milijardi evra, a što je vrednost polovine naših loših kredita.

Svako brine o sebi

Banke bi trebalo, kaže prof Živanović, i ponaosob da osnivaju po jedan ili više namenskih investicionih fondova za upravljanje, u prvi mah, sopstvenim lošim plasmanima. Bile bi to takozvane banke u senci, finansirane od matica. U drugoj fazi bi, prosto, fondovi nestajali ne prodajući samo aktivu nego i pasivu fonda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik