Loši zajmovi u rukama Svetske banke

Bez autora
May 06 2014

Banke u celoj Evropi imaju ogroman problem sa naplatom odobrenih kredita. Posebno im nevolje zadaju zaduženi u zemljama istočne i južne Evrope, a među njima i Srbija. Kod nas je nivo loših zajmova premašio 20 odsto prema zvaničnim podacima, a nezvanično, u pojedinim bankama dostiže i 30 odsto. Građani i privreda ne mogu da otplate oko tri milijarde evra uzetih zajmova. Zbog toga, i strane i domaće banke zbijaju redove i pokušavaju da pronađu rešenje. O ozbiljnosti problema govori i podatak da i Svetska banka želi da pomogne u smanjenju loših kredita. Tako je članica Grupacije Svetske banke IFC potpisala je sa "APS holdingom" Sporazum za rešavanje problema nenaplativih kredita u istočnoj i južnoj Evropi.

Loši zajmovi u rukama Svetske bankeBanke u celoj Evropi imaju ogroman problem sa naplatom odobrenih kredita. Posebno im nevolje zadaju zaduženi u zemljama istočne i južne Evrope, a među njima i Srbija. Kod nas je nivo loših zajmova premašio 20 odsto prema zvaničnim podacima, a nezvanično, u pojedinim bankama dostiže i 30 odsto.

Građani i privreda ne mogu da otplate oko tri milijarde evra uzetih zajmova. Zbog toga, i strane i domaće banke zbijaju redove i pokušavaju da pronađu rešenje. O ozbiljnosti problema govori i podatak da i Svetska banka želi da pomogne u smanjenju loših kredita.

Tako je članica Grupacije Svetske banke IFC potpisala je sa "APS holdingom" Sporazum za rešavanje problema nenaplativih kredita u istočnoj i južnoj Evropi. "APS holding" je kompanija koja se bavi investiranjem i upravljanjem nenaplativih kredita sa centralom u Češkoj, a kupovaće nenaplative kredite u Bugarskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i drugim zemljama istočne i južne Evrope.

Kako se navodi u saopštenju, IFC će obezbediti finansijska sredstva do 20 miliona evra za zajedničku kupovinu sa APS portfelja nenaplativih kredita, uključujući potrošačke i stambene kredite, kao i kredite za male i veće kompanije. Samo u Rumuniji, kroz ovo partnerstvo može biti rešeno više od 30.000 problematičnih zajmova, tako što bi se ti zajmovi uklonili iz bilansa banaka i na taj način oslobodila sredstva za nove.

Ova investicija, deo IFC programa za rešavanje nenaplativih kredita, ima za cilj kupovinu nenaplativih kredita, refinansiranje dobrih kompanija i restrukturiranje malih i srednjih preduzeća. IFC je do danas investirao više od milijardu dolara svojih sredstava i mobilisao oko 2,7 milijardi dolara za ovaj program.

Potraživanja građana

- U skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, banka potraživanje od građana - korisnika finansijskih usluga može ustupiti samo drugoj banci - navode u NBS.

- U slučaju ustupanja potraživanja banke drugoj banci, korisnik zadržava sva prava koja su već ugovorena.

Banke zasad ne mogu da ustupe kredite građana privatnim agencijama i firmama, ali su pritisci na nadležne institucije sve veći.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik