Mačvanske kuće grejaće gejzir

Bez autora
Jan 15 2014

Na lokalitetu Bair u Bogatiću počeli su radovi na geotermalnom izvoru, čija je temperatura ovih dana dostigla 76 stepeni Celzijusovih, a samoizliv 37 litara u sekundi. Praktično, ovo je završnica pripreme za pionirski projekat izgradnje daljinskog grejanja, vredan 2,6 miliona evra, za koji je mačvanska opština aplicirala u okviru IPA programa Evropske unije. Radi se o eksperimentalnoj bušotini, nastaloj osamdesetih godina prošlog veka, koja je zbog protoka vremena delimično bila zapušena. Temperatura je bila 50 stepeni, ali čim su je radnici otvorili, popela se na 76, a očekujemo i topliju vodu. Nema više ni razloga ni opravdanja da se ovakvo prirodno bogatstvo ne iskoristi, kaže predsednik opštine Nenad Beserovac.

Mačvanske kuće grejaće gejzirNa lokalitetu Bair u Bogatiću počeli su radovi na geotermalnom izvoru, čija je temperatura ovih dana dostigla 76 stepeni Celzijusovih, a samoizliv 37 litara u sekundi.

Praktično, ovo je završnica pripreme za pionirski projekat izgradnje daljinskog grejanja, vredan 2,6 miliona evra, za koji je mačvanska opština aplicirala u okviru IPA programa Evropske unije.

- Radi se o eksperimentalnoj bušotini, nastaloj osamdesetih godina prošlog veka, koja je zbog protoka vremena delimično bila zapušena. Temperatura je bila 50 stepeni, ali čim su je radnici otvorili, popela se na 76, a očekujemo i topliju vodu. Nema više ni razloga ni opravdanja da se ovakvo prirodno bogatstvo ne iskoristi - kaže predsednik opštine Nenad Beserovac.

Geotermalne vode Mačve otkrili su davne 1981. godine radnici beogradskog „Geozavoda“, dok su bušili arteski bunar u Dublju. Na dubini od 178 metara, pronašli su vodu temperature 40 stepeni, sa protokom od litar i po u sekundi, što je zainteresovalo stručnjake Rudarskog fakuleteta u Beogradu. Tih godina je na više eksperimentalnih bušotina potvrđeno da Mačva leži na pravom toplom moru.

- Na toplu vodu trebalo bi da se greje ukupno 13 ustanova u Bogatiću, među kojima su zgrada lokalne uprave, škole, dom zdravlja, policija, sud... Ukoliko projekat zaživi, naravno da ćemo graditi sistem za zagrevanje domaćinstava, a samo u ovoj prvoj fazi očekujemo uštedu od 30 miliona dinara godišnje, što je za malu opštinu vrlo značajno - objašnjava Beserovac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik