Moguć talas poskupljenja

Bez autora
Oct 09 2013

Šta konkretno za građane znači povećanje stope PDV-a sa osam na deset odsto svi ćemo brzo osetiti po svojim novčanicima, jer bi mogao da usledi (manji ili veći) talas poskupljenja. Naime, u grupi proizvoda za koje se uvećava PDV nalaze se, između ostalog, mnoge osnovne životne namirnice koje hteli – ne hteli, svi građani moraju da kupuju. I to svakog dana. Tu su hleb i pekarski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, šećer, ulje, brašno, voće i povrće, meso, jaja... Ukoliko zakoni tržišta budu delovali i proizvođači i trgovci ne iskoriste priliku, osnovne životne namirnice ne bi trebalo drastično da poskupe. Međutim, treba podsetiti da pre godinu dana, kada je viša stopa PDV-a sa 18 procenata povećana na 20, na našem visokomonopolizovanom tržištu nije bilo artikla čija cena nije uvećana. I to ne samo za dva odsto, već znatno više od toga.

Moguć talas poskupljenjaŠta konkretno za građane znači povećanje stope PDV-a sa osam na deset odsto svi ćemo brzo osetiti po svojim novčanicima, jer bi mogao da usledi (manji ili veći) talas poskupljenja.

Naime, u grupi proizvoda za koje se uvećava PDV nalaze se, između ostalog, mnoge osnovne životne namirnice koje hteli – ne hteli, svi građani moraju da kupuju. I to svakog dana. Tu su hleb i pekarski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, šećer, ulje, brašno, voće i povrće, meso, jaja...

Ukoliko zakoni tržišta budu delovali i proizvođači i trgovci ne iskoriste priliku, osnovne životne namirnice ne bi trebalo drastično da poskupe. Međutim, treba podsetiti da pre godinu dana, kada je viša stopa PDV-a sa 18 procenata povećana na 20, na našem visokomonopolizovanom tržištu nije bilo artikla čija cena nije uvećana. I to ne samo za dva odsto, već znatno više od toga. Bez obzira na to, procena našeg ministra finansija je da će uslediti više nego skromna poskupljenja. Očekivanje Lazara Krstića je da će potrošačka korpa, koja sada vredi oko 65.000 dinara, biti skuplja za svega 450 dinara.

Koji od ova dva scenarija će uslediti, niko se ne usuđuje da prognozira. Stav ekonomista je da, ukoliko se poštuje osnovna ekonomska logika, svako povećanje cena namirnica veće od dva odsto nema realno utemeljenje. Tako ekonomista Goran Nikolić ne očekuje drastična poskupljenja.

– Ukupan rast svih cena ne bi trebalo da bude veći od 0,7 ili jednog procenta i to je veoma blizu projekcije koju je dao ministar finansija. Znači, to neće biti veliki makroekonomski šok. Ali, u našoj situaciji će svakako biti udar na standard svakog pojedinačnog građana, jer ukoliko su tu osnovne životne namirnice, njih jednostavno ne možete prestati da kupujete – navodi Nikolić. Sa druge strane, dodaje on, postoji niz faktora koji bi mogli da budu svojevrsna brana poskupljenjima.

– Mi već dugo imamo veoma nisku tražnju, potrošnja je slaba i promet u trgovinama nam iz godine u godinu opada. U takvoj situaciji nije lako podizati cene – zaključuje Nikolić.

Trgovci i proizvođači uglavnom ne žele javno da govore o povećanju cena, i jedino što su juče mogli da nam kažu jeste da će „do određenih korekcija morati da dođe”. Zato sada u potrošačkim organizacijama strahuju da će proizvođači, kroz uvećanje maloprodajnih cena, ponovo sav teret preliti na krajnje kupce.

– Plašim se da će ova mera biti udar na standard svih potrošača u Srbiji i da će dodatno opteretiti svaki kućni budžet. Bez obzira što vlada očekuje uvećanje vrednosti potrošačke korpe za svega 450 dinara, ja mislim da će biti mnogo više, jer strahujem da će mnogi iskoristiti priliku. Ali, ukoliko je ovo jedini mogući način da se u budućnosti popravi standard građana i izađe iz krize, mi to podržavamo – navodi Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik