Najbezbednija vozila za 2012. godinu

Bez autora
Jan 23 2013

Euro NCAP je u 2012. godini objavio rezultate za 36 vozila sa evropskog tržišta. Šest vozila, sa dodeljenih pet zvezdica, postiglo je najbolje rezultate, za svaki od četiri pojedinačna segmenta ocenjivanja: zaštita odraslih putnika u vozilu, zaštita dece u vozilu, zaštita pešaka i bezbednosni sistemi u vozilu. Najbolja vozila po klasama u 2012. godini, koja se preporučuju zbog njihovih izvanrednih performansi u pogledu bezbednosti, su: Renault Clio – supermini; Volvo V40 – mali porodični automobil; BMW Serije 3 – veliki porodični automobil; Fiat 500L i Ford B-MAX – malo višenamensko vozilo; Ford Kuga – malo terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka; Hyundai Santa Fe – veliko terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka; Ford Transit – klasa službenih i porodičnih kombi vozila.

Najbezbednija vozila za 2012. godinuEuro NCAP je u 2012. godini objavio rezultate za 36 vozila sa evropskog tržišta. Šest vozila, sa dodeljenih pet zvezdica, postiglo je najbolje rezultate, za svaki od četiri pojedinačna segmenta ocenjivanja: zaštita odraslih putnika u vozilu, zaštita dece u vozilu, zaštita pešaka i bezbednosni sistemi u vozilu.

Najbolja vozila po klasama u 2012. godini, koja se preporučuju zbog njihovih izvanrednih performansi u pogledu bezbednosti, su:
- Renault Clio – supermini
- Volvo V40 – mali porodični automobil
- BMW Serije 3 – veliki porodični automobil
- Fiat 500L i Ford B-MAX – malo višenamensko vozilo
- Ford Kuga – malo terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka
- Hyundai Santa Fe – veliko terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka
- Ford Transit – klasa službenih i porodičnih kombi vozila

Fiat 500L i Ford B-MAX dele epitet najboljeg vozila u klasi malih višenamenskih vozila. Volvo V40 ima najbolji kombinovani rezultat, od svih do sada testiranih vozila u okviru programa Euro NCAP. Ukupno 26 vozila je ocenjeno sa pet zvezdica, jedan model je dobio četiri, a osam vozila – tri zvezdice. Vozila koja su u prošloj godini postigla najslabije rezultate su Jeep Compass i Renault Traffic, sa samo dve zvezdice osvojene u skladu sa najnovijim standardima koji se odnose na bezbednost.

Odmah iza najbolje ocenjenih vozila u 2012. godini, slede i Ford Fiesta u kategoriji Supermini, Opel Mokka, kao mali porodični automobil, zatim Volvo V60 Plug-In Hybrid, u klasi velikih porodičnih automobila, Subaru Forester, u kategoriji malih terenskih vozila sa pogonom na sva četiri točka, kao i Range Rover, u klasi velikih terenskih vozila sa pogonom na sva četiri točka.

Po prvi put, Euro NCAP je objavio rezultate komparativnih testova u popularnoj kategoriji službenih i porodičnih kombi vozila. Ford Transit je prvo takvo vozilo koje je osvojilo pet zvezdica i zvanje najboljeg automobila u svojoj klasi. Za njim slede, u ovoj novoj kategoriji, Fiat Scudo i njegovi parnjaci, Citroen Jumpy i Peugeot Expert, koji su dobili po tri zvezdice.

U situaciji kada proizvođači nude nove bezbednosne tehnologije i stalno unapređuju dizajn svojih vozila, planiraju se i dalje novine u ocenjivanju vozila u okviru programa Euro NCAP. U junu 2012. godine, Euro NCAP je najavio svoju odluku da u ocenjivanje uključi i sisteme za kočenje u hitnim slučajevima (Autonomous Emergency Braking – AEB), što predstavlja napor da se promoviše dalja upotreba i ugradnja ove tehnologije koja spasava ljudske živote.

Stroži zahtevi i povećana potražnja potrošača predstavljaće pravi izazov za one koji se bave proizvodnjom automobila.

Euro NCAP prepoznaje napore nekih proizvođača koji već nude viši nivo zaštite putnika u svojim vozilima, s tim što danas bezbednost podrazumeva mnogo više od zaštite putnika prilikom sudara. Kroz ekspanziju Euro NCAP testova i ocenjivanje važnih aktivnih sistema bezbednosti, cilj je da se svi korisnici puta obaveste o prednostima koje poseduju bezbedna vozila sa unapređenim sistemima zaštite, kao i da im se omogući korišćenje tih prednosti, na najpristupačniji način, čime će se doprineti većem smanjenju saobraćajnih nezgoda, istakao je dr Michiel van Ratingen, generalni sekretar Euro NCAP.

Euro NCAP će već od ove godine u ocenjivanje uključiti i sistem inteligentne pomoći za brzinu (Intelligent Speed Assistance – ISA), na osnovu prethodnih protokola kojima se tretiraju uređaji za ograničenje brzine u vozilu, a ocenjivanje je prošireno i na segment koji se odnosi na zaštitu dece, sa posebnim naglaskom na način ugradnje dečijih sedišta u automobile.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik