Nastavak podrške Nemačke Srbiji u procesu energetske tranzicije

Bez autora
Dec 04 2022

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je sinoć sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Anke Konrad o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike i nastavku podrške te zemlje u procesu energetske tranzicije.

U toku je izrada strateških dokumenata koje će za rezultat imati veće učešće obnovljivih izvora energije u energetskom miksu i smanjenje emisije štetnih gasova, delimo viziju EU i Nemačke u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti i veoma nam je značajna njihova podrška ka tom cilju, a da bismo bili energetski bezbedniji i nezavisniji, moraćemo da gradimo nove energetske kapacitete iz obnovljivih izvora, solarne i vetroelektrane, ali i da smanjujemo neracionalnu potrošnju energije, rekla je ministarka energetike.

Đedović je ukazala da to podrazumeva značajna finansijska sredstva, ali i ekspertsku podršku i podsetila da godinama unazad Nemačka razvojna banka KfW godinama zajedno sa Ministarstvom realizuje projekte modernizacije energetske infrastrukture koji su značajni za energetsku tranziciju i racionalnu upotrebu energije i sigurno ćemo nastaviti da radimo zajedno na novim projektima.

Ambasadorka Anke Konrad istakla je opredeljenost Nemačke produbljivanju strateškog klimatskog partnerstva sa Srbijom u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promena.

Nastavljamo da pružamo podršku Srbiji u procesu dostizanja njenih klimatskih ciljeva i implementacije zelene agende, pružanjem podrške pravednoj tranziciji, povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije i stvaranju zelene i održive ekonomije, nemačko iskustvo i ekspertiza mogu biti od velike pomoći Srbiji koja je u postupku izrade strateških energetskih dokumenata. Delimo zajedničke ciljeve i stojimo na raspolaganju za saradnju u novim projektima, zaključila je ona.

Sastanku su prisustvovali direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke KfW Rudiger Hartman, šef razvojne saradnje u Ambasadi Savezne Republike Nemačke Kristijan Šiling i predstavnici GIZ-a, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik