NBS: U Srbiji neživotna osiguranja čine četiri petine premija, broj društava ostao isti

Bez autora
Jan 31 2024

Ukupna premija osiguranja u Srbiji u trećem prošlogodišnjem tromesečju je povećana za 16,3 odsto i iznosila je 115,6 milijardi dinara, a učešće neživotnih osiguranja u ukupnoj premiji je ostalo dominantno, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije o stanju u sektoru osiguranja u trećem kvartalu 2023. godine.

Neživotna osiguranja su u ukupnoj premiji učestvovala sa 81,5 odsto, premija ovih osiguranja je porasla za 19,0 odsto, pri čemu su osiguranja sa značajnijim učešćem, kao što su osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, imovinska osiguranja, dobrovoljno zdravstveno osiguranje i osiguranja motornih vozila - kasko, zabeležila dvocifren procentualni rast.

Za razliku od njih učešće životnih osiguranja je smanjeno, a do toga je došlo zbog većeg rasta premije neživotnih osiguranja od rasta premije životnih osiguranja.

U posmatranom periodu bilansna suma sektora osiguranja je porasla za 12,0 odsto i dostigla iznos od 384,2 milijarde dinara.

U sektoru osiguranja ostvaren je blagi rast kapitala - za 3,3 odsto i iznosio je 70,7 milijardi dinara.

Što se tehničkih rezervi tiče, one su porasle za 14,7 odsto i iznosile su 268,8 milijardi dinara, pri čemu je ostvareno investiranje punog iznosa sredstava tehničkih rezervi u propisane oblike imovine.

Kada je reč o broju zaposlenih u sektoru osiguranja, on je povećan za 1,0 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, pa je u trećem kvartalu u osiguranju bilo angažovano 11.417 radnika.

Broj društava za osiguranje i reosiguranje ostao je isti - 20.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik