Nelegalno iznajmljivanje apartmana na "crno" u fokusu: Najavljena strožija kontrola

Bez autora
Mar 27 2024

Praktično sve općine i gradovi na području Hercegovačko-neretvanskom kantonu prepoznaju turizam kao razvojnu šansu, a da bi se taj potencijal doista i ostvario bit će potrebno početi sistematski rješavati probleme koji opterećuju tu oblast među kojima je jedan od najvećih iznajmljivanje apartmana „na crno“.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu registrovan je 401 smještajni objekt s dvije i tri zvjezdice, dok je onih s četiri i pet zvjezdica 85, pokazuju podaci Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a.

Evidenciju manjih smještajnih objekata koji se iznajmljuju u okviru domaćinstava (sobe, apartmani i kuće za odmor) vode jedinice lokalne uprave i Ministarstvo ne posjeduje ažurirane podatke za tu kategoriju smještanih kapaciteta.

Teško je, ipak, procijeniti koliko se apartmana i stanova iznajmljuje izvan sistema, ali ako se pogledaju najpopularnije internetske stranice s oglasima nije teško zaključiti da se radi o značajnom broju.

Načelnik Neuma Dragan Jurković kazao je u izjavi za Fenu kako će iznajmljivanje smještajnih kapaciteta „na crno“ i izbjegavanje plaćanja obveza prema državi i lokalnim zajednicama biti u fokusu mjerodavnih organa u nadolazećoj turističkoj sezoni.

- Ove godine ćemo staviti fokus na taj problem i nastojat ćemo što više iznajmljivača uvesti u sustav kako bi oni izmirili svoje obveze koje, na kraju krajeva, i nisu velike. U vrijeme turističke sezone u kratkom vremenu se obrne veliki novac i normalno je da očekujemo da jedan manji dio tih sredstava ostane u općinskom, županijskom ili federalnom proračunu - kazao je Jurković.

Po njegovim riječima, sve općinske inspekcijske službe ovoga ljeta bit će usmjerene na suzbijanje crnog tržišta, dodavši kako očekuje pomoći i sa županijske i federalnog nivoa, prenosi Fena.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Anđelko Maslać kazao je kako se definitivno radi o velikom problemu, upozorivši pri tome na rupe u zakonu i prepreke s kojima se inspekcijski organi susreću na terenu.

- Inspekcija ne može ući u objekt koji nije prijavljen pa i tu treba pronaći neko zakonsko rješenje. Mi imamo iznajmljivače koji sve uredno plaćaju, pa mu dođe inspekcija, nađe neki propust i on mora platit kaznu. Dok, s druge strane, njegov komšija, koji godinama na crno iznajmljuje, nema nikakvog papira i niko mu ništa ne može. To je, nažalost, naša stvarnost i protiv toga se moramo boriti - poručio je Maslać.

Dodao je kako će se Turistička zajednice HNK-a, u saradnji s gradskim turističkim zajednicama i inspekcijskim organima, ove godine dodatno angažirati kako bi se ovaj problem počeo sistematski rješavati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik