Neregularne javne nabavke za 1,4 milijarde dinara

Bez autora
Oct 30 2011

Uprava za javne nabavke Srbije objavila je da je u prvom polugodištu 2011. godine utvrdila nepravilnosti u postupcima u vrednosti 1,4 milijarde dinara i da je učešće nekonkurentnih postupaka povećano na 30 odsto u ukupnim javnim nabavkama. Zabrinjavajuće je i to što je prosečan broj ponuda na tenderu za šest meseci ove godine bio 3,17 što je skoro tri puta slabija konkurencija nego 2003. godine, kad je počela primena Zakona o javnim nabavkama. Naručioci javnih nabavki su u prvom polugodištu Upravi dostavili 60.022 izveštaja o nabavkama u ukupnoj vrednosti 122,5 milijardi dinara, od čega je 84 odsto ugovora velike vrednosti. U otvorenom i restriktivnom postupku, gde je obavezno objavljivanje javnog poziva i nema ograničenja ponuđačima da konkurišu za dobijanje posla, ugovoreno je 73 odsto javnih nabavki, odnosno 70 odsto od ukupne vrednosti. U otvorenom i restriktivnom postupku, gde je obavezno objavljivanje javnog poziva i nema ograničenja ponuđačima da konkurišu za dobijanje posla, ugovoreno je 73 odsto javnih nabavki, odnosno 70 odsto od ukupne vrednosti.

Neregularne javne nabavke za 1,4 milijarde dinaraUprava za javne nabavke Srbije objavila je danas da je u prvom polugodištu 2011. godine utvrdila nepravilnosti u postupcima u vrednosti 1,4 milijarde dinara i da je učešće nekonkurentnih postupaka povećano na 30 odsto u ukupnim javnim nabavkama.

"Zabrinjavajuće je i to što je prosečan broj ponuda na tenderu za šest meseci ove godine bio 3,17 što je skoro tri puta slabija konkurencija nego 2003. godine, kad je počela primena Zakona o javnim nabavkama", ukazao je u razgovoru sa novinarima direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

Naručioci javnih nabavki su u prvom polugodištu Upravi dostavili 60.022 izveštaja o nabavkama u ukupnoj vrednosti 122,5 milijardi dinara, od čega je 84 odsto ugovora velike vrednosti.

U otvorenom i restriktivnom postupku, gde je obavezno objavljivanje javnog poziva i nema ograničenja ponuđačima da konkurišu za dobijanje posla, ugovoreno je 73 odsto javnih nabavki, odnosno 70 odsto od ukupne vrednosti.

"Pozitivno je što je udeo otvorenog postupka povećan sa 42 odsto, koliko je iznosio u 2008. godini, na 58 odsto, dok je udeo pregovaračkog postupka ostao 30 odsto, pa stoga u narednom periodu treba da budu preduzete mere kako bi se povećalo učešće konkurentnih postupka", predložio je Jovanović.

On je rekao da je u skoro polovini slučajeva osnov za pregovaranje sa jednim ponuđačem bila zaštita isključivih prava i "tehnički odnosno umetnički razlozi".

Po hitnom postupku, kome ugovarači pribegavaju u uslovima "vanrednih okolnosti i nepredviđenih događaja", u prvom polugodištu ove godine ugovoreno je 24 odsto javnih nabavki.

Ministarstvo finansija, kako je naglasio Jovanović, ne obaveštava Upravu o sankcijama protiv učesnika u javnim nabavkama u slučajevima kad su utvrđene neregularnosti.

Jovanović je rekao da postoji opasnost da izmenama Zakona o javnim nabavkama oslabi kontrola javnih nabavki, jer je predviđeno ukidanje Uprave za javne nabavke.

"Izmenama propisa o javnim nabavkama, kako je najavljeno, biće osnovano centralizovano telo, a čija je uloga da se postignu uštede u javnim nabavkama, a ne da sprovodi kontrolu regularnosti postupaka", upozorio je Jovanović.

Bolja kontrola u javnim nabavkama, prema njegovim rečima, bila bi postignuta kada bi Uprava dobila veća ovlašćenja, kakva ima prekršajni organ, što znači i da izriče kazne.

"Evropska komisija je predložila da Srbija ojača Upravu za javne nabavke, kako bi bila poboljšana kontrola u toj oblasti", podsetio je Saša Varinac iz Uprave za javne nabavke.

On je dodao da je praksa u evropskim zemljama da se oko tri do četiri odsto javnih nabavki sprovodi preko centralizovanog tela, što znači da treba da postoji dobro organizovan sistem kako bi kontrolom bile obuhvaćene sve javne nabavke.

U Srbiji se godišnje na javne nabavke troši više od tri milijarde evra, a procenjuje se da bi uštede mogle biti oko 30 odsto kad bi postojala bolja kontrola planiranja, ugovaranja i sporovođenja ugovora o javnim nabavkama.

Ministarstvo finansija je najavilo da će do kraja godine biti usvojene izmene Zakona o javnim nabavkama, koje prediviđaju ukidanje Uprave za javne nabavke, a da će podzakonska akta biti usvojena do kraja iduće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik