„Nisanov” pravi sigurnosni štit

Bez autora
Jan 21 2014

Prvi put u segmentu malih automobila jedna kompanija je primenila inovativnu tehnologiju koja vozača na različite načine upozorava o potencijalnim opasnostima. Japanski gigant “Nisan” je “isturio” pravi sigurnosni štit (“Safety Shield”) u svom novom “noutu” koji povezuje tri različita, izuzetno napredna sigurnosna sistema koji iskorišćavaju informacije dobijene od zadnje širokougaone kamere. Ono što vi ne možete da vidite, može sistem upozorenja na mrtav ugao. Ukoliko vozite brzinom većom od 30 km/č i s bilo koje strane “nouta” se u mrtvom uglu nađe neko vozilo, diskretno svetlo osvetliće spoljni retrovizor kako bi vas upozorilo na njega. Ako ste uključili žmigavac, a vozilo je opasno blizu, simbol će jarko zasvetleti, a u kabini će se oglasiti zvučni signal.

„Nisanov” pravi sigurnosni štitPrvi put u segmentu malih automobila jedna kompanija je primenila inovativnu tehnologiju koja vozača na različite načine upozorava o potencijalnim opasnostima.

Japanski gigant “Nisan” je “isturio” pravi sigurnosni štit (“Safety Shield”) u svom novom “noutu” koji povezuje tri različita, izuzetno napredna sigurnosna sistema koji iskorišćavaju informacije dobijene od zadnje širokougaone kamere.

Ono što vi ne možete da vidite, može sistem upozorenja na mrtav ugao. Ukoliko vozite brzinom većom od 30 km/č i s bilo koje strane “nouta” se u mrtvom uglu nađe neko vozilo, diskretno svetlo osvetliće spoljni retrovizor kako bi vas upozorilo na njega. Ako ste uključili žmigavac, a vozilo je opasno blizu, simbol će jarko zasvetleti, a u kabini će se oglasiti zvučni signal.

Pri brzinama iznad 70 km/č, sistem upozorenja na napuštanje trake upozoriće vas kada počnete da napuštate traku. Sistem prepoznaje najslabije oznake na putu, pa ukoliko ne uključite žmigavac, brzo će vas upozoriti na to da treba da ispravite upravljač. Zeleni simbol na instrument-tabli promeniće boju iz zelene u žutu i oglasiće se zvučni signal. Vrlo promišljeno, sistem na seoskim putevima menja osetljivost kako bi se prilagodio drugačijem načinu vožnje.

Funkcija prepoznavanja pokretnih objekata omogućava vam da saznate da li se nešto približava vašem “noutu”. Dok uobičajena parking pomagala upozoravaju na objekte u blizini, ovaj sistem vas zvučno i vizuelno upozorava na sve što se približava zadnjem delu, npr. malo dete.

Novi “nisan nout” krcat je modernom tehnologijom. Vozilo otključavate i zaključavate uz pomoć “i-ključa” koji možete da držite u džepu, jednostavnim pritiskom na dugme. Deo serijske opreme na svim modelima je i sistem automatskog zaustavljanja-pokretanja motora koji smanjuje zagađivanje i potrošnju goriva u gradu. Motor se automatski zaustavlja kada “nout” miruje (na primer u gradskoj gužvi), kako bi sačuvao energiju i smanjio emisiju štetnih gasova, a zatim se glatko ponovo pokreće čim pritisnete kvačilo ili sklonite nogu s kočnice. Uz to, “nout” poseduje potpuno povezana rešenja za navigaciju, komunikaciju i audio-zabavu. Među njima su ekran od 5,8 inča osetljiv na dodir...

Vožnja unazad i parkiranje veoma su jednostavni. Četiri kamere diskretno postavljene oko “nouta” tokom parkiranja nude izbor različitih pogleda: odozgo, sa strane i pozadi.

Cena “nisan nouta” kreće se od 12.800 do 16.750 evra, u zavisnosti od motora i nivoa opreme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik