Novi automobili u EU u prosjeku će trošiti dva litra na 100 kilometara

Bez autora
Sep 21 2020

Očekuje se i da će oko 2025. godine prosječni električni automobil koštati kao benzinac ili dizelaš iste klase - zbog pada cijene baterija.

Velike promjene se spremaju ne tržištu Evropske unije i sigurno je da će se odnos zastupljenost automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, i električnih automobila i plug-in hibrida, značajno promijeniti, piše Revijahak.

Prema novim planovima Evropske komisije, emisije CO2 automobila po kilometru morale bi da padnu za 50 odsto u periodu od 2021. do 2030. godine, a ne za 37,5 procenata kako je prethodno planirano.

Mnogo više plug-in hibrida i električnih automobila u proizvodnji, koji emituju malo ili nimalo CO2 u vožnji.

Međutim, sigurno je da će EU pratiti i stvarnu potrošnju plug-in hibrida, za koje se sumnja da ih vozači ne pune strujom na električnim punjačima, već da funkcionišu kao klasični hibridi što znači da emituju mnogo više CO2 u realnim uslovima nego što je deklarisano.

Te 2030. godine, prosječna potrošnja novih automobila trebalo bi da iznosi oko 2 l/100 km, a emisija CO2 u prosjeku 45 g/km.

Naravno da je to nemoguće postići sa automobilima opremljenim klasičnim motorima i već sada se kalkuliše da će u ukupnoj prodaji novih automobila električna vozila 2030. godine činiti 50 odsto.

Dobra vijest je da se očekuje da će - kao rezultat pada cijene baterija - prosječni električni automobil koštati kao sličan model sa benzinskim ili dizel motorom već oko 2025. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik