Novi sistem podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju

Bez autora
Jan 22 2013

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević istakao je danas da je osnovni cilj usvajanja Predloga zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju stvaranje predvidljivog ambijenta za poljoprivrednu proizvodnju. Knežević je prilikom obrazlaganja predloga tog dokumenta poslanicima Narodne skupštine objasnio da on, pored predvidljivosti uslova za rad poljoprivrednih proizvođača, donosi i lakše planiranje srednjoročnih i dugoročnih investicija, unapređenje konkurentnosti, uvođenje jedinstvene evidencije o podsticajima, bolje planiranje budžetskih sredstava i usaglašenost sa propisima EU. Zakonom su predviđeni podsticaji i fizičkim i pravnim licima, odnosno za poljoprivrednike, zadruge, preduzeća, verske zajednice i druge vrste organizacija ukoliko se bave poljoprivrednom proizvodnjom i upisani su u Registar Ministarstva. Podsticaji su predviđeni jednako za vlasnike i zakupce zemlje, a stimulacije su namenjene za podsticanje poljoprivredne proizvodnje bez obzira na pravni i vlasnički status proizvođača.

Novi sistem podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvojuMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević istakao je danas da je osnovni cilj usvajanja Predloga zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju stvaranje predvidljivog ambijenta za poljoprivrednu proizvodnju.

Knežević je prilikom obrazlaganja predloga tog dokumenta poslanicima Narodne skupštine objasnio da on, pored predvidljivosti uslova za rad poljoprivrednih proizvođača, donosi i lakše planiranje srednjoročnih i dugoročnih investicija, unapređenje konkurentnosti, uvođenje jedinstvene evidencije o podsticajima, bolje planiranje budžetskih sredstava i usaglašenost sa propisima EU.

On je naveo da su zakonom predviđeni podsticaji i fizičkim i pravnim licima, odnosno za poljoprivrednike, zadruge, preduzeća, verske zajednice i druge vrste organizacija ukoliko se bave poljoprivrednom proizvodnjom i upisani su u Registar Ministarstva.

Podsticaji su, kako je dodao, predviđeni jednako za vlasnike i zakupce zemlje, a stimulacije su namenjene za podsticanje poljoprivredne proizvodnje bez obzira na pravni i vlasnički status proizvođača.

Prema njegovim rečima, zakonom su garantovani minimalni iznosi podsticaja na nivou ovogodišnjih plaćanja, a Vlada će svake godine, na osnovu Zakona o budžetu, usvajati maksimalne iznose podsticaja.

Ministar je istakao da su iznosi koje zakon određuje - 6.000 dinara po hektaru ratarske proizvodnje ili premija za mleko od 7 dinara po litru, zakonom zagarantovani minimumi koje ni Vlada ne može da umanji ali može da ih uveća ukoliko ima sredstava u budžetu.

Knežević je istakao da, zahvaljujući ovom zakonu, agrarna politika i politika ruralnog razvoja postaju jedinstvene za čitavu teritoriju Republike Srbije, pri čemu se autonomnim pokrajinama i lokalnoj samoupravi omogućava da utvrđuju i sopstvene mere podrške za sprovođenje te politike na svom području. One to mogu učiniti, kako je objasnio, kroz lokalne strategije razvoja i plaćanja premije osiguranja, regresa za skladištenje u javnim skladištima i regresa za reproduktivni materijal.

Novina koju donosi zakon jeste i da korisnik podsticaja na osnovu direktnih plaćanja može ostvariti ukupan iznos od 10 miliona dinara, ukazao je ministar.

Zakonom su predviđeni i podsticaji za organsku proizvodnju, koji su za 40 odsto uvećani u odnosu na podsticaje za konvencionalnu proizvodnju kako u periodu konverzije, tako i za one koji već imaju sertifikovanu biljnu ili stočarsku organsku proizvodnju, rekao je Knežević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik