Osiguravajuće kuće podigle polise osiguranja u proseku za oko 22 odsto

Bez autora
Aug 16 2022

Odluka osiguravajućih kuća da od ovog meseca podignu polise osiguranja u proseku za oko 22 odsto neprijatno je iznenadila vozače, izazvala negativne komentare stručne javnosti ali i osudu Narodne banke Srbije.

Obrazlažući odluku o poskupljenju te usluge nadležni u Udruženju osiguravača Srbije su naveli da je cena poslednji put promenjena 1. jula 2014. godine i da će ako je pre poskupljenja bila 10 hiljada dinara, sada koštati oko 12 hiljada dinara, dok cena tehničkog pregleda i visina taksi koje se plaćaju prilikom registracije vozila ostaju nepromenjeni.

U izjavi za N1 generalni sekreta Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović naveo je da je osnovni razlog za poskupljenje polise osiguranja od autoodgovornosti skok cena rezervnih delova, za koji kaže da je uslovljen inflacijom na svetskom nivou.

– Tu je i rast cena usluga transporta i procene štete, a značajna stavka koja je uticala na poskupljenje su i više cene radnog časa u servisima jer su cene kod nas dostigle one koje su aktuelne u najrazvijenijim evropskim državama – kazao je Jovanović.

Obrazlažući nove cene polise osiguranja od autoodgovornosti, on je podsetio i na odluku saveta Biroa zelene karte da sve zemlje članice, uključujući i Srbiju, od 1. januara 2021. preuzmu plaćanje za sve štete pričinjene vozilima registrovanim u zemlji i do tri meseca po isteku registracije.

– Do izmene propisa garancija je važila do momenta dok je vozilo registrovano. To će dovesti do radikalnog skoka broja i iznosa šteta sa međunarodnim elementom. Te štete pašće direktno na teret Udruženja osiguravača Srbije koje obavlja funkciju biroa zelene karte, odnosno posredno na domaće osiguravače koji učestvuju u finansiranju – istakao je Jovanović.

Na odluku osiguravajućih kuća je pak reagovala guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je izjavila da je podizanje cene obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, urađeno bez konsultacije sa regulatorom, odnosno NBS, što je ocenila kao nedopustivo i naglasila da centralna banka takvu odluku ne bi odobrila.

– To što je urađeno je nedopustivo, jer utiče na inflaciju. Reč je o obaveznom osiguranju i nije se moglo bez regulatora ići u takvu odluku, a mi je svakako ne bi odobrili, jer po našim podacima, postoji dovoljnost te premije i dovoljno mogućnosti da se isplaćuju štete i nije bilo potrebe da se za tim posegne – kazala je guvernerka Tabaković.

Na pitanje novinara da li će NBS nešto uraditi po tom puitanju i da li će se cena premije vratiti na stari nivo, ona je kazala da „po običaju u NBS prvo uradimo, pa onda saopštavamo“ i nije iznosila detalje.

„Vara se ko misli da će NBS to ćutke da posmatra“, kazala je Tabaković.

Guvernerka je istakla da učešće cene tog osiguranja u inflaciji nije beznačajno.

– Obavezno osiguranje korisnika motornih vozila od štete pričinjene trećim licima imalo je cenu od 10.742 dinara da bi se povećalo 22 odsto. Učešće ove usluge u indeksu potrošačkih cena je 0,67 i ako je povećanje te cene od 22 odsto, to ukupnu inflaciju podiže za 0,13 procentnih poena, a baznu inflaciju, koja je u Srbiji najniža, podiže za 0,30 procentnih poena – rekla je Jorgovanka Tabaković.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu LJubodrag Savić ističe da osiguravajuće kuće nisu smele da donesu odluku o povećanju cena polisa osiguranja s obzirom da je predviđeno da se ona ne može doneti bez saglasnosti Narodne banke Srbije.

– U ovom slučaju osiguravači nisu konsultovali NBS u vezi sa poskupljenjem, čime su prekršena važeća pravila te kritika koju je guvernerka iznela na njihov račun u konkretnom slučaju u potpunosti opravdana. Očekujem da će nadležni, odnosno Narodna banka Srbije povući adekvatan potez povodom ove situacije, to jest, da će biti urađeno isti ono što je usledilo nakon odluke banaka o poskupljenju niza usluga, a to je da odluka o podizanju polisa osiguranja budu ukinuta – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, trenutak u kome se nalaze građani usled dejstava ekonomske krize uopšte nije pogodan za podizanje polisa osiguranja niti da za takav potez uopšte ime razloga.

– Osiguravajuće kuće dobro zarađuju a to je slučaj i sada kada se nalazimo u krizi. Takođe, potrebno je konstatovati i da nivo usluge osiguravača u Srbiji ni približno nisu na onom nivou kakav je prisutan u razvijenim zemljama. U slučaju štete tamo će ona biti procenjena na realnim osnovama i biće isplaćena stoprocentno. U Srbiji je pak taj procenat uvek simboličan i na štetu korisnika. Stoga smatram da NBS ne treba samo da se pozabavi nepotrebnim podizanjem polisa osiguranja bez konsultovanja sa njom nego da sagleda i druge segmente poslovanja osiguravajućih kuća i da vidi da li one svoje usluge obavljaju na adekvatan način u korist svojih korisnika – kaže profesor Savić.

I ekonomista Milan R. Kovačević smatra da je odluka osiguravača da podignu polise osiguranja nepravilan potez koji nikako nije smeo da se sprovede bez saglasnosti Narodne banke Srbije.

– S obzirom da je reč o obaveznom osiguranju sasvim je logično a i predviđeno je da tako bude te odluke odobrava Narodna banka Srbije. Veoma je ružno što umesto da se procedura ispoštovala sada imamo situaciju u kojoj su osiguravači samoinicijativno povećali cene polisa a nakon toga je usledila reakcija guvrnerke koja to osuđuje. Sve to je ispalo veoma ružno a predstavlja i pokazatelj da instrumenti regulative u Srbiji u stvari u praksi i ne postoje – kaže naš sagovornik.

Kontaktirali smo i Zorana Ćirića, stručnog saradnika za marketing i odnose sa javnošću u Udruženju osiguravača Srbije, kako bismo saznali kako osiguravači reaguju na ono što je izrekla guvernerka Jorgovanka Tabaković međutim on nam je kazao da se trenutno nalazi u inostranstvu i da ne može da bilo šta komentariše tim povodom dok se ne vrati u zemlju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik