Osnovana Grupacija za organsku hranu

Bez autora
Mar 22 2010

U Srbiji je registrovano oko 80 proizvođača organske hrane. Od toga 90 posto proizvodnje usmereno je ka izvozu na tržišta zemalja Evropske unije, SAD i Japana. Ukupna površina zemljišta na kojem su primenjivane metode organske proizvodnje prošle godine je iznosila 2.876 hektara. Prema procenama, u Srbiji bi optimalno bilo proširiti organsku proizvodnju na 600.000 hektara. Cene organskih proizvoda u proseku, veće su za 30 do 50 posto, u odnosu na proizvode konvencionalne proizvodnje. Problemi s kojima su suočeni proizvođači organske hrane jesu nedovoljno razvijeno tržište, nedovoljno razvijena svest potrošača o ulozi i značaju organske proizvodnje i organskih proizvoda, skupa kontrola i sertifikacija i nedostatak sredstava za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji. Pravo na podsticaj iz budžeta Republike Srbije imaju proizvođači koji imaju ugovore sa sertifikacionim organizacijama, ovlašćenim od Ministarstva poljoprivrede.

Osnovana Grupacija za organsku hranuU Srbiji je registrovano oko 80 proizvođača organske hrane. Od toga 90 posto proizvodnje usmereno je ka izvozu na tržišta zemalja Evropske unije, SAD i Japana.

Ukupna površina zemljišta na kojem su primenjivane metode organske proizvodnje prošle godine je iznosila  2.876 hektara. Prema procenama, u Srbiji bi optimalno bilo proširiti organsku proizvodnju na 600.000 hektara.
 
Cene organskih proizvoda u proseku, veće su za 30 do 50 posto, u odnosu na proizvode konvencionalne proizvodnje. Problemi s kojima su suočeni proizvođači organske hrane jesu nedovoljno razvijeno tržište, nedovoljno razvijena svest potrošača o ulozi i značaju organske proizvodnje i organskih proizvoda, skupa kontrola i sertifikacija i nedostatak sredstava za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji.

Pravo na podsticaj iz budžeta Republike Srbije imaju proizvođači koji imaju ugovore sa sertifikacionim organizacijama, ovlašćenim od Ministarstva poljoprivrede. U 2009. godini podsticaji su se odnosili na podršku razvoja organske proizvodnje i podršku proizvodnji semena, rasada i sadnog materijala metodama organske proizvodnje. U ovoj godini novina je da neće biti podsticaja za proizvodnju semena, ali će za subvencije moći da konkurišu i pravna i fizička lica.
 
Osnovana je i Grupacija za organsku proizvodnju i usaglašen je program rada u 2010. godini. Prioritetni zadatak programa će biti učešće u donošenju Zakona o organskoj proizvodnji i podzakonskih akata, usaglašenih sa regulativom Evropske unije, organizovanje seminara, stručnih skupova, okruglih stolova i predavanja, radi uvođenja standarda, podizanja nivoa znanja, nivoa konkurentnosti koje u ovoj oblasti postavlja EU. 

Najveće površine zemljišta pod organskom proizvodnjom nalaze se u  Australiji, oko 12 miliona hektara, zatim, Argentini, oko tri miliona hektara i Italiji, više od milion hektara.  Potrošnja organskih proizvoda po stanovniku najveća je u Švajcarskoj, zatim u Danskoj, Austriji i Švedskoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik