Otkazano 60 odsto aranžmana turista iz Kine

Bez autora
Feb 19 2020

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je približno 60 odsto aranžmana kineskih turista u februaru i martu otkazano, a ukupna šteta biće procenjena tek kad prođe kriza.

Ljajić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), rekao da kineski turisti dolaze u Srbiju samo pojedinačno, navodeći da još nema otkazivanja za drugu polovinu aprila, kada u našu zemlju pristiže najveći broj posetilaca iz Kine.

On je preneo da Evropska turistička komisija procenjuje da će kineskih gostiju u Evropi biti manje od sedam do 25 odsto, jer je veliki vremenski raspon i ne zna se koliko će trajati kriza.

Potpredsednik Vlade je objasnio da država sprema krizni plan aktivnosti kako bi nadoknadila novac zbog nedolaska kineskih turista.

Moramo da se preorijentišemo na najbrže rastuća tržišta, pojačamo kampanje za region, okrenemo novim tržištima odakle nije bilo turista i na kraju da računamo na rast broja domaćih gostiju, zbog čega je veoma važna akcija sa vaučerima, precizirao je on.

Ljajić je najavio da će Vlada sutra doneti odluku o preraspodeli sredstava za novih 60.000 vaučera.

Činimo sve da umanjimo štetu zbog nedolaska turista, podvukao je on i dodao da Srbija neće uvoditi mere zabrane prema kineskim turistima, poput Rusije koja im je zabranila ulazak u zemlju.

Istovremeno, potpredsednik Vlade je saopštio da šteta za Srbiju od uvođenja prištinskih taksi, pre 14 meseci, iznosi 461 milion evra, odnosno da se na Kosovo dnevno izvozi robe za približno milion evra manje.

Prema njegovim rečima, posledice su dugoročne za privrednike koji su sarađivali sa kosovskim privrednicima, jer je pitanje kada će moći da se vrate na to tržište čak i kad takse budu ukinute.

Naime, kako je objasnio, kosovski uvoznici već plaćaju skuplje pšenicu jer za neku robu iz Srbije nema zamene, ali su za druge proizvode takse i blokadu iskoristile sve okolne zemlje i region, pa su na Kosovo plasirali svoju robu i povećali izvoz.

Ljajić je naglasio da je Srbija spremna za ukidanje svih barijera i da želi slobodnu trgovinu, uz ocenu da bez ukidanja taksi nema napretka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik