Otkupna cena maline ne može ispod 1,45 evra

Bez autora
Mar 24 2019

Konačni obračun po kome je proizvođačka cena maline u Srbiji 139,3 dinara trebalo bi da uvede pošteniji odnos između proizvođača i izvoznika, smatraju udruženja malinara u Srbiji. Prema rečima državnog sekretara, Velimira Stanojevića, poslednji sastanak Radne grupe za malinu, u Čačku, trebalo bi na dugoročan način da reši neke od problema proizvođača. Konačno smo došli do nekih kalkulativnih proizvođačkih cena vezanih za svežu malinu kao i kalkulaciju smrznute maline. Imali smo dobar sastanak nastavićemo tako i u narednom periodu – rekao je Stanojević za agenciju Rina. On je dodao da očekuje rodnu godinu u kojoj će i proizvođači i prerađivači biti zadovoljni. Na pitanje može li se utvrditi otkupna cena maline na sastanku radne grupe, Stanojević je rekao da to nije zadatak ove grupe, već stvar tržišta. Razgovora je bilo o kalkulacijama kako sveže tako i smrznute maline, dodao je Stanojević.

Otkupna cena maline ne može ispod 1,45 evraKonačni obračun po kome je proizvođačka cena maline u Srbiji 139,3 dinara trebalo bi da uvede pošteniji odnos između proizvođača i izvoznika, smatraju udruženja malinara u Srbiji.

Prema rečima državnog sekretara, Velimira Stanojevića, poslednji sastanak Radne grupe za malinu, u Čačku, trebalo bi na dugoročan način da reši neke od problema proizvođača.

– Konačno smo došli do nekih kalkulativnih proizvođačkih cena vezanih za svežu malinu kao i kalkulaciju smrznute maline. Imali smo dobar sastanak nastavićemo tako i u narednom periodu – rekao je Stanojević za agenciju Rina. On je dodao da očekuje rodnu godinu u kojoj će i proizvođači i prerađivači biti zadovoljni.

Na pitanje može li se utvrditi otkupna cena maline na sastanku radne grupe, Stanojević je rekao da to nije zadatak ove grupe, već stvar tržišta. Razgovora je bilo o kalkulacijama kako sveže tako i smrznute maline, dodao je Stanojević.

Dobrivoje Radović, iz Asocijacije malinara Srbije, rekao je za ovu agenciju da su proizvođači dve, tri godine zamajavani i da se smatralo da imaju dobit a to nije tačno. Prošle godine kilogram ovog voća plaćan je oko 100 dinara, a hladnjačari su tvrdili da je proizvođačka cena 80 dinara.

– Cena koštanja od 80 dinara bila je lažna i prezentovali su je najveći izvoznici. Cena maline ne sme biti ispod 1,45 evra jer niko neće raditi i to je jedini način da se ostvari dobit – rekao je Radović iz Asocijacije malinara i dodao da je bilo negodovanja hladnjačara, ali veruje da će i naredni sastanci biti konstruktivni i da će sa ovom cenom koštanja maline mnogi zasukati rukave u malinjacima.

Slađana Stanković, iz Saveza poljoprivrednih proizvođača zapadne Srbije, rekla je za naš list da je ovo dobra vest ali da treba sačekati da se vidi kako će se ona odraziti u praksi.

– Realno je da najniža otkupna cena ovogodišnjeg roda bude od 160 do 165 dinara sa tendencijom rasta. To je stav Saveza poljoprivrednih proizvođača zapadne Srbije. Dve godine smo plaćali danak i nećemo odustati. Oko 30 odsto malinjaka ove godine neće biti obrađeno jer ljudi nemaju para – kaže Stankovićeva. Ona ističe da je prošle godine, prema zvaničnim podacima, proizvedeno 56.000 tona ovog voća i da je sada prilika da se otvoreno govori i o nekim drugim problemima.

– Čujemo da je izvezeno 103.000 tona, to je podatak koji iznose predstavnici izvoznika i hladnjačara. Zato ih pitamo, odakle je došla ta razlika u malini? Kako se kontroliše taj uvoz, ko su najveći dobavljači – pita Stankovićeva.

Na svetskom tržištu zabeležen je rast tražnje za smrznutom malinom. Pre svega u Americi gde i pored toga što je prisutna malina iz Čilea postoji deficit za ovom vrstom voća od oko osam odsto, pokazuju podaci iz februara ove godine. Zbog manjka robe postoji stalna tražnja za malinom a došlo je i do rasta cena. Poljaci, koji su nam u Evropi godinama bili konkurenti, već nekoliko godina stagniraju i imaju pad proizvodnje. Glavna sirovinska baza su im trenutno Srbija i podrinjski deo Republike Srpske. Praktično, da bi ispoštovali dugoročne ugovore sa dobavljačima, uvoze malinu iz Srbije. To bi značilo da naši proizvođači više i nemaju ozbiljniju konkurenciju u Evropi.

Sagovornik „Politike”, dobro upoznat sa stanjem na tržištu, kaže da su malinjaci u Srbiji trenutno u izrazito lošem stanju. Više od 50 odsto ih je napušteno i to u glavnim proizvodnim područjima.

– Niko nije ušao u te malinjake niti ima nameru. Ni preostali deo ne obećava prinos. Što zbog nestimulisanosti proizvođača, da ulažu u zasade, što zbog loših vremenskih uslova, koji su uticali na takvo stanje – kaže naš sagovornik i dodaje da Srbija i dalje uvozi malinu ali da uskoro više nećemo ni imati od koga jer je pad zabeležen i u Bosni i Bugarskoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik