Ovu zemlju je spasilo zlato: Da rezerve nisu bile velike, valuta bi doživela krah

Bez autora
May 26 2020

Zlatne rezerve koje je Banka Rusije sakupila omogućile su da rublja u aprilu ne podlegne ogromnom padu, održavajući devizne rezerve na rekordno visokom nivou.

Stručnjaci su sigurni da ulaganja u plemenite metale neće samo doneti solidan prihod Centralnoj banci, već će pomoći i da se brzo smanji udeo američkog dolara u međunarodnim plaćanjima.

Za pet godina Rusija je značajno povećala svoje rezerve zlata. Ispravnost ove strategije je postala očigledna tokom krize: čak i pored valutnih intervencija za podršku rublje, Banka Rusije je zahvaljujući rastućim cenama plemenitih metala zadržala zlato i devizne rezerve, prenosi Bankar.me.

U martu i aprilu Centralna banka je potrošila 6,6 milijardi dolara, prodavajući 250-300 miliona dnevno. Kao rezultat toga, rublja je pala za 20 odsto, što je malo s obzirom na činjenicu da su cene nafte pale gotovo trostruko.

Prema proračunima analitičara "Gasprom" banke, bez valutnih intervencija, dolar bi do početka maja vredeo više od 110 rubalja.

Istovremeno, vrednost zlatnih rezervi u međunarodnim rezervama Banke Rusije porasla je u aprilu zaključno sa 1. majem, za šest milijardi, na rekordnih 126 milijardi.

Početkom januara, Centralna banka je imala 554,4 milijarde dolara, 15. maja 562,9 milijardi. Samo u drugoj nedjelji maja, zlatne rezerve su se povećale za 500 miliona.

Prema podacima Svetskog saveta za zlato, Rusija je 2018. godine kupila 274,3 tone zlata, 2019. godine 158,1, a 2020. godine 28 tona. Stručnjaci kažu da je kupovina zlata u potpunosti opravdana. Danas rezerve plemenitih metala obezbeđuju stabilnost deviznih rezervi, a uz to donose i značajan prihod.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik