Počela setva na 57 000 hektara

Bez autora
Mar 22 2010

U subotičkom ataru je ovog vikenda šećernom repom zasejano 500, od planiranih 2.100 hektara, čime je i zvanično počela prolećna setva. Ovog proleća setva je planirana na oko 57.000 hektara, 6.000 hektara više nego lane, a najviše površina namenjeno je za kukuruz, koji će ovog proleća biti zasejan na rekordnih 41.250 hektara. Suncokret će biti zasejan na oko 7.000 hektara, pod sojom će se naći oko 2.500 hektara, a pod šećernom repom 2.100 hektara. Jara strna žita će biti zasejana na oko 1.500 hektara, baš kao i povrće i krmno bilje. Glavna računica poljoprivrednika pred setvu jeste opravdanost ulaganja. Predstavnici poljoprivrednih udruženja kao najveći problem pred prolećnu setvu ističu kolebanje cene goriva, neizvesno ugovaranje proizvodnje uzrokovano uzdržanošću otkupljivača po pitanju otkupne cene, kao i neizvesnost oko kratkoročnih kredita potrebnih za zasnivanje prolećne proizvodnje.

Počela setva na 57 000 hektaraU subotičkom ataru je ovog vikenda šećernom repom zasejano 500, od planiranih 2.100 hektara, čime je i zvanično počela prolećna setva.

Ovog proleća setva je planirana na oko 57.000 hektara, 6.000 hektara više nego lane, a najviše površina namenjeno je za kukuruz, koji će ovog proleća biti zasejan na rekordnih 41.250 hektara.

Suncokret će biti zasejan na oko 7.000 hektara, pod sojom će se naći oko 2.500 hektara, a pod šećernom repom 2.100 hektara. Jara strna žita će biti zasejana na oko 1.500 hektara, baš kao i povrće i krmno bilje, najavio je Mirko Ostrogonac, šef Gradske službe za poljoprivredu u Subotici.

Portparol Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Ivković je za Tanjug izjavio da glavna računica poljoprivrednika pred setvu jeste opravdanost ulaganja.

Predstavnici poljoprivrednih udruženja kao najveći problem pred prolećnu setvu ističu kolebanje cene goriva, neizvesno ugovaranje proizvodnje uzrokovano uzdržanošću otkupljivača po pitanju otkupne cene, kao i neizvesnost oko kratkoročnih kredita potrebnih za zasnivanje prolećne proizvodnje.

Ovogodišnja setva kasni 10-tak dana zbog vremenskih uslova.

Do kraja marta poljoprivrednici koji žele da konkurišu za subvencije Vlade Srbije moraće da završe još jedan posao, a to je obnova registracije domaćinstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik