Pokretanje obustavljenih građevinskih projekata

Bez autora
Dec 17 2012

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić ocenio je danas da konverziju prava korišćenja zemljišta u pravo svojine treba odložiti kako bi se pokrenuli projekti koji su u fazi pripreme za dobijanje građevinske dozvole. Ilić je, obrazlažući u Skupštini Srbije izmene Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o podsticanju građevinske industrije Republike Srbije u uslovima ekonomske krize, ukazao na to da se do kraja godine građevinskim firmama mora isplatiti dug veći od 2,5 milijardi dinara. Mora se odložiti konverzija prava korišćenja zemljišta u pravo svojine do donošenja novog zakona o planiranju i izgradnji, što će biti učinjeno u roku od šest meseci, kada će konverzija biti ukinuta. Dve milijarde evra čeka na realizaciju koja je zaustavljena jer se dozvola ne može dobiti sve dok se ne završi konverzija, koja je, od kada je uvedena, kompletno zaustavila gradnju u Srbiji.

Pokretanje obustavljenih građevinskih projekataMinistar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić ocenio je danas da konverziju prava korišćenja zemljišta u pravo svojine treba odložiti kako bi se pokrenuli projekti koji su u fazi pripreme za dobijanje građevinske dozvole.

Ilić je, obrazlažući u Skupštini Srbije izmene Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o podsticanju građevinske industrije Republike Srbije u uslovima ekonomske krize, ukazao na to da se do kraja godine građevinskim firmama mora isplatiti dug veći od 2,5 milijardi dinara.

On je objasnio da se mora odložiti konverzija prava korišćenja zemljišta u pravo svojine do donošenja novog zakona o planiranju i izgradnji, što će biti učinjeno u roku od šest meseci, kada će konverzija biti ukinuta.

Ministar je naveo da dve milijarde evra čeka na realizaciju koja je zaustavljena jer se dozvola ne može dobiti sve dok se ne završi konverzija, koja je, od kada je uvedena, kompletno zaustavila gradnju u Srbiji.

Prema njegovim rečima, naša zemlja je imala 180.000 građevinskih radnika, a danas ih ima 78.000 jer su sve velike investicije stale od donošenja Zakona o konverziji.

Izmenama Zakona o podsticanju građevinske industrije Republike Srbije u uslovima ekonomske krize predviđeno je i produženje važenja tog zakona do kraja 2014. godine. Važenje pomenutog zakona, kako je objasnio ministar, treba produžiti na 2013. i 2014. godinu kako bi se projekti završili, pri čemu su u budžetu obezbeđena sredstva za tu namenu.

Građevinarstvo je motor razvoja srpske privrede i produženje važenja tog dokumenta sigurno će biti podsticaj građevinskoj industriji, zaključio je Ilić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik