Povećana potrošnja dizela i benzina u odnosu na prosek 2021. godine

Bez autora
May 18 2022

Vršilac dužnosti direktora Uprave za rezerve energenata Ministarstva rudarstva i energetike Petar Ilić izjavio je danas da se u poslednje vreme beleži povećana potrošnja goriva, pre svega dizela i motornog benzina, u poređenju sa prosekom potrošnje u 2021. godini.

Ilić je naveo da je, na primer, mesečna potrošnja dizela na dan 10. maj bila 24 odsto uvećana u odnosu na prošlogodišnji prosek, a benzina za više od 30 odsto, pri čemu je čak u jednoj sedmici koja je uključena u taj period potrošnja bila veća i za 50 odsto u odnosu na prosek 2021. godine.

Ima više razloga za povećanu potrošnju, ali se taj porast najviše može pripisati privrednom rastu, a pored toga došlo je i do ujednačavanja cena i sa susednim zemljama, tako da se jedan deo prometa verovatno vratio u Srbiju, objasnio je on.

Ilić je dodao da sistem obaveznih rezervi, bez obzira na potrošnju, prati potrebe države i, uz druge rezerve koje postoje, omogućava stabilno snabdevanje tržišta Srbije.

U 2021. smo uvećali obavezne rezerve energenata za 30 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Ove godine, sa aktivnostima koje su u toku, očekujemo da za kratko vreme povećamo rezerve za 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što daje kumulativno povećanje od 100 odsto u odnosu na 2020. godinu, zaključio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik