Prеdstavljen Budžetski fond za unaprеđеnjе еnеrgеtskе еfikasnosti

Bez autora
Jan 22 2014

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će sredstva iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti biti na raspolaganju zainteresovanim korisnicima već od aprila ili maja. Mihajlović je precizirala da će pomenuti fond imati na raspolaganju više od 300 miliona dinara, i objasnila da će zainteresovani korisnici ta sredstva moći da upotrebe za zamenu prozora i vrata, ugradnju termoizolacije, kao i za ostale poslove koji dovode do povećanja energetske efikasnosti. Ona je ukazala na to da će resorno ministarstvo do kraja februara raspisati javni poziv za banke koje su zainteresovane za to da učestvuju u pomenutim projektima, uz napomenu da će banke nakon toga raspisati svoj javni poziv za fizička lica.

Prеdstavljen Budžetski fond za unaprеđеnjе еnеrgеtskе еfikasnostiMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će sredstva iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti biti na raspolaganju zainteresovanim korisnicima već od aprila ili maja.

Mihajlović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije precizirala da će pomenuti fond imati na raspolaganju više od 300 miliona dinara, i objasnila da će zainteresovani korisnici ta sredstva moći da upotrebe za zamenu prozora i vrata, ugradnju termoizolacije, kao i za ostale poslove koji dovode do povećanja energetske efikasnosti.

Ona je ukazala na to da će resorno ministarstvo do kraja februara raspisati javni poziv za banke koje su zainteresovane za to da učestvuju u pomenutim projektima, uz napomenu da će banke nakon toga raspisati svoj javni poziv za fizička lica.

Zainteresovani za dobijanje kredita sa subvencionisanom kamatnom stopom za projekte energetske efikasnosti moraće da popune obrazac u kojem će navesti koliko energije planiraju da uštede, objasnila je ministar i dodala da će biti neophodno i da se prilože dokazi o vlasništvu nad konkretnom imovinom.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo će potom napraviti listu projekata koje će odabrati komisija, nakon čega će biti sklapani ugovori sa bankama i korisnicima biti dodeljena sredstva za projekte energetske efikasnosti.

Sredstva iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti moći će da koriste fizička lica, domaćinstva, kućni saveti i lokalne samouprave, saopštila je Mihajlović i precizirala da je više od 60 odsto sredstava iz tog fonda namenjeno domaćinstvima, a 40 odsto ostalim korisnicima.

Ona je ponovila da se u Srbiji danas, zbog loše izolacije i dotrajalih instalacija, gubi između 50 i 60 odsto energije koju trošimo, i izrazila očekivanje da će zahvaljujući Budžetskom fondu energetska efikasnost u našoj zemlji u naredne dve godine biti povećana za tri odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik