U pojedinim zasadima jabuka na plodovima u fazi sazrijevanja mogu se uočiti pjege koje se u voćarskoj proizvodnji nazivaju gorke pjege (Bitter pit), navode iz Prognozno izvještajne službe zaštite bilja.
Uzrok pojave ovih promjena leži u metabolizmu kalcijuma i nije patogene prirode.
"Prije svega radi se o nedostatku kalcijuma u plodovima, a do njega dolazi iz više razloga. Kalcijum je teško pokrtljiv element i stoga na pojavu gorkih pega utiču mnogi faktori koji posredno djeluju na njegov metabolizam", navode iz PIS-a.
Kako dodaju, sve agrotehničke mjere koje utiču na povećanje bujnosti zasada kao što je prekomjerno đubrenje azotom, neadekvatno navodnjavanje kao i previše oštra rezidba, poremetiće metabolizam kalcijuma.
"Biljka će obezbijediti prije svega listove sa kalcijumom, jer joj je neophodan za metaboličke procese koji se tamo odvijaju. Kada ga nema dovoljno, povući će ga iz plodova što se onda odražava u vidu pojave ovog simptoma", navodi se.
Gorke pjege se javljaju pretežno oko čašice, mada mogu biti rasute po čitavoj površini ploda. One su mrke, plutaste, nekrotične, gorkog ukusa koji nastaje zbog prisustva magnezijuma koji preuzima ulogu kalcijuma u plodu.
Kako ih spriječiti?
"Folijarnim đubrenjem preparatima sa kalcijumom sa kojima se počinje odmah poslije oplodnje i primenjuje se tokom cijele vegatacije. Izbalansiranim đubrenjem azotom i adekvatnim navodnjavanjem kako bi se smanjila bujnost biljaka, kao i primjenom zelene rezidbe, tj. rezidbe u toku vegetacije, kojom se uklanjaju nepotrebni mladari", savjetuje PIS, prenosi Agroklub.