Privredi milijardu evra subvencionisanih kredita u narednih godinu dana

Bez autora
Sep 06 2012

U Beogradu, 30. avgusta 2012. godine, Vlada Srbije usvojila je uredbu koja će omogućiti da se privredi odobri ukupno milijardu evra subvencionisanih kredita u narednih godinu dana. Ova uredba predstavlja prvi paket antikriznih mera, koje se odnose na povoljne kredite za likvidnost privredi, finansiranje obrtnih sredstava i izvoznih poslova u 2012. godini preduzetnika, malih, srednjih i velikih privrednih društava. Planirano je da se privredi do kraja ove godine plasira 300 miliona evra subvencionisanih kredita preko poslovnih banaka, a iz budžeta će se izdvajati novac za razliku između tržišne i subvencionisane kamate. U programu će učestvovati sve banke koje žele, a kamata na zajmove biće 3,5 odsto godišnje sa deviznom klauzulom, dok će dinarski krediti imati godišnju kamatu na nivou referentne kamatne stope Narodne banke Srbije.

Privredi milijardu evra subvencionisanih kredita u narednih godinu danaU Beogradu, 30. avgusta 2012. godine, Vlada Srbije usvojila je uredbu koja će omogućiti da se privredi odobri ukupno milijardu evra subvencionisanih kredita u narednih godinu dana.

Ova uredba predstavlja prvi paket antikriznih mera, koje se odnose na povoljne kredite za likvidnost privredi, finansiranje obrtnih sredstava i izvoznih poslova u 2012. godini preduzetnika, malih, srednjih i velikih privrednih društava.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da je planirano da se privredi do kraja ove godine plasira 300 miliona evra subvencionisanih kredita preko poslovnih banaka i precizirao da će se iz budžeta izdvajati novac za razliku između tržišne i subvencionisane kamate.

U programu će učestvovati sve banke koje žele, a kamata na zajmove biće 3,5 odsto godišnje sa deviznom klauzulom, dok će dinarski krediti imati godišnju kamatu na nivou referentne kamatne stope Narodne banke Srbije.

Krediti se odobravaju u dinarima i uz primenu valutne klauzule za kredite kojima se finansiraju i to do najvišeg iznosa iskazanog u dinarima (ukupno kod svih banaka preko kojih se realizuju ovi krediti), koji može biti za:

  • preduzetnika i malo preduzeće do 30 miliona dinara;
  • srednje preduzeće do 200 miliona dinara;
  • veliko preduzeće do 400 miliona dinara za kredite za izvozne poslove do 600 miliona dinara uz primenu valutne klauzule.

Krediti će se odobravati uz poček od pet meseci i 13 meseci otplate, a preduzeća će moći da ih koriste za likvidnost ili refinansiranje postojećih kredita. Treba reći da u toku perioda počeka, korisnik kredita plaća samo kamatu.

Subvencionisanje kamatne stope, neće se vršiti za kredite, ukoliko se koriste za: organizovanje igara na sreću i lutrija, zatim za proizvodnju i promet roba i usluga koje se prema domaćim propisima ili međunarodnim konvencijama i sporazumima smatraju zabranjenim kao i za refinansiranje kredita kod druge banke.

Važno je napomenuti da korisnici kredita, ne mogu smanjiti broj zaposlenih tokom perioda korišćenja kredita u odnosu na broj zaposlenih koji su imali u kvartalu koji je prethodio dobijanju kredita. Kontrolu broja zaposlenih kod korisnika kredita vršiće Fond, na osnovu izveštaja Poreske uprave, kojoj će podatke o odobrenim kreditima dostavljati poslovne banke

Zanatlije i mala preduzeća moći će da dobiju kredite do 30 miliona dinara, srednja preduzeća do 200 miliona dinara, velika do 400 miliona, a pretežni izvoznici do 600 miliona dinara, kazao je Dinkić.

Selekciju klijenata koji će dobiti subvencionisane kredite za privredu vrše banke koje zaključe ugovor sa Vladom Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik