Produktna berza: Kukuruz podigao promet

Bez autora
Apr 28 2013

U periodu od 22. do 26. aprila 2013. godine registrovano je povećanje obima prometa na “Produktnoj berzi”. Količinski obim od 2.020 tona je za 61,99 posto veći u odnosu na prethodnu nedelju, dok je ukupna vrednost svih zaključenih berzansih poslova u ovoj nedelji, od 56.953.000 dinara, veća u odnosu na prethodnu za 46,37 posto. Osnovni razlog pomenutog povećanja je intenziviranje trgovanja na tržištu kukuruza. Nakon dužeg perioda potcenjivanja kukuruza na domaćem tržištu, zbog poznatih razloga vezanih za njegov kvalitet i potom diskretnih naznaka o povećavanju njegove zastupljanosti u strukturi prometa, ove nedelje je kukuruz preuzeo primat u trgovini primarnim poljoprivrednim proizvodima i sa istrgovanih 1.550 tona apsolutno dominira u strukturi ukupnog prošlonedeljnog prometa na “Produktnoj berzi”.

Produktna berza: Kukuruz podigao prometU periodu od 22. do 26. aprila 2013. godine registrovano je povećanje obima prometa na “Produktnoj berzi”.

Količinski obim od 2.020 tona je za 61,99 posto veći u odnosu na prethodnu nedelju, dok je ukupna vrednost svih zaključenih berzansih poslova u ovoj nedelji, od 56.953.000 dinara, veća u odnosu na prethodnu za 46,37 posto.

Osnovni razlog pomenutog povećanja je intenziviranje trgovanja na tržištu kukuruza.

Nakon dužeg perioda potcenjivanja kukuruza na domaćem tržištu, zbog poznatih razloga vezanih za njegov kvalitet i potom diskretnih naznaka o povećavanju njegove zastupljanosti u strukturi prometa, ove nedelje je kukuruz preuzeo primat u trgovini primarnim poljoprivrednim proizvodima i sa istrgovanih 1.550 tona apsolutno dominira u strukturi ukupnog prošlonedeljnog prometa na “Produktnoj berzi”. Bez obzira na činjenicu da su setveni radovi u jeku, kukuruzom se veoma frekventno trgovalo tokom cele nedelje, u cenovnom rasponu od 23,87 do maksimalnih 24,52 dinara za kilogram. Ponderisana nedeljna cena od 24,26 dinara za kilogram, što je tek za 0,22 posto niža u odnosu na prosečnu cenu iz prethodne nedelje.

Državna intervencija na tržištu pšenice polako je počela da se odražava na obim prometa na berzi. Registrovana su svega tri posla berzanske kupoprodaje hlebnog zrna, u ukupnoj količini od 250 tona, a prosečna nedeljna cena od 24,95 dinara za kilogram je za minimalnih 0,56 posto niža, u odnosu na prethodnu nedelju.

Cene soje i sojine sačme su već duže vreme veoma stabilne, tako da su i ove nedelje registrovana tek blaga pomeranja cena ovih proizvoda. Prosečna cena soje u zrnu od 66,83 dinara za kilogram viša je za minimalnih 0,77 posto, u odnosu na prethodnu nedelju, dok sojina sačma beleži cenu od 73,20 dinara za kilogram, što je za 1,24 posto više nego prošle nedelje.

Suncokretovom sačmom trgovano je u količini od 70 tona po jedinstvenoj ceni od 39,60 dinara za kilogram. Ova cena je za 6,45 posto viša nego prethodne nedelje, čime je ovaj artikal pretrpeo tokom protekle nedelje najdrastičnija cenovna pomeranja, u odnosu na sve proizvode sa berzansog listinga.

U situaciji ovakve cenovne stabilnosti i PRODEX je tokom nedelje minimalno oscilirao. Minimalni pad cena pšenice i kukuruza sveo je indeksnu vrednost ovog pokazatelja na nivo od 241,43 poena, što je tek za 1,17 indeksnih poena niže nego prošlog petka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik