Program za izmirivanje obaveza nastalih kapitalnim investicionim ulaganjima

Bez autora
Jan 07 2013

Ministarstvo finansija i privrede poziva jedinice lokalne samouprave i AP Vojvodinu da do 30. aprila 2013. prijave sve dospele, a neplaćene obaveze koje imaju prema privatnom sektoru, nastale po osnovu finansiranja kapitalnih investicionih ulaganja i time se uključe u Program izmirivanja tih obaveza. Obaveze koje lokalne samouprave i AP Vojvodina imaju po osnovu finansiranja kapitalnih investicionih izdataka, a koje nisu izmirivale, dovelo je mnoga preduzeća, prvenstveno iz oblasti građevinske i putne industrije, u stanje nelikvidnosti, a u mnogim slučajevima i do blokiranja računa tih preduzeća. U cilju prevazilaženja problema, Ministarstvo finansija i privrede predlaže lokalnim samoupravama i AP Vojvodini model, prema kojem će preduzeća svoja potraživanja od lokalnih vlasti naplatiti kroz naplatu državnih hartija od vrednosti emitovanih na ime tih preduzeća. Naime, država će preuzeti dospele, a neizmirene obaveze koje lokalne vlasti imaju prema preduzećima za izvedene radove na kapitalnim investicijama, zaključno sa 31. oktobrom 2012. godine, i zatim na ime tih preduzeća emitovati državnu hartiju od vrednosti u formi inflaciono indeksirane amortizacione obveznice, sa rokom dospeća od tri godine uključujući period počeka od jedne godine.

Program za izmirivanje obaveza nastalih kapitalnim investicionim ulaganjimaMinistarstvo finansija i privrede poziva jedinice lokalne samouprave i AP Vojvodinu da do 30. aprila 2013. prijave sve dospele, a neplaćene obaveze koje imaju prema privatnom sektoru, nastale po osnovu finansiranja kapitalnih investicionih ulaganja i time se uključe u Program izmirivanja tih obaveza.

Obaveze koje lokalne samouprave i AP Vojvodina imaju po osnovu finansiranja kapitalnih investicionih izdataka, a koje nisu izmirivale, dovelo je mnoga preduzeća, prvenstveno iz oblasti građevinske i putne industrije, u stanje nelikvidnosti, a u mnogim slučajevima i do blokiranja računa tih preduzeća.

U cilju prevazilaženja problema, Ministarstvo finansija i privrede predlaže lokalnim samoupravama i AP Vojvodini model, prema kojem će preduzeća svoja potraživanja od lokalnih vlasti naplatiti kroz naplatu državnih hartija od vrednosti emitovanih na ime tih preduzeća.

Naime, država će preuzeti dospele, a neizmirene obaveze koje lokalne vlasti imaju prema preduzećima za izvedene radove na kapitalnim investicijama, zaključno sa 31. oktobrom 2012. godine, i zatim na ime tih preduzeća emitovati državnu hartiju od vrednosti u formi inflaciono indeksirane amortizacione obveznice, sa rokom dospeća od tri godine uključujući period počeka od jedne godine. Amortizacija obveznica se vrši u 24 mesečne rate nakon isteka perioda počeka, a kupon emitovanih obveznica iznosi 2 odsto.

Tako će Republika Srbija postati novi poverilac lokalnih vlasti i vršiće naplatu potraživanja od lokalnih vlasti obustavom pripadajućeg dela poreza na zarade i poreza na dobit preduzeća, kao i odgovarajućeg dela nenamenskog transfera koji se lokalnoj samoupravi iz sredstava budžeta Republike Srbije raspoređuje u skladu sa zakonom.

Zainteresovane lokalne vlasti treba da dostave Ministarstvu finansija i privrede izjavu preduzeća-poverioca da prihvata ovakav način naplate potraživanja, kao i ugovore na osnovu kojih su obaveze nastale.

Javni poziv objavljen je u petak, 4. januara, u “Službenom glasniku Republike Srbije” i dnevnim listovima “Politika” i “Večernje novosti”, nalazi se na internet strani Ministarstva finansija i privrede – Uprave za trezor i Uprave za javni dug, a može se preuzeti i ovde.

Obrazac izjave o zainteresovanosti

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik