Proizvođači iz brdsko-planinskih krajeva lakše do subvencija za mleko

Bez autora
Jan 23 2013

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Miloš Milovanović najavio je danas da će usvajanjem zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju proizvođači iz brdsko-planinskih krajeva moći da ostvare pravo na subvenciju za manje količine mleka. Do sada je uslov za subvenciju za mleko bio isti - 3.000 litara po kvartalu, dok će usvajanjem pomenutog zakona naredne nedelje on za brdsko-planinske predele iznositi 1.500 litara mleka. Zakon predviđa da agrarni budžet, i to pre svega sredstva podsticaja, iznosi najmanje pet posto nacionalnog budžeta, kao i da se pruža mogućnost dodatnih podsticaja poljoprivrednicima koji dolaze sa područja sa otežanim uslovima za bavljenje poljoprivredom. Predviđena su i veća izdvajanja za organsku proizvodnju u 2013. godini, koja iznose 400 miliona dinara, a ranije se iz budžeta za ove namene trošilo od 20 do 30 miliona dinara godišnje.

Proizvođači iz brdsko-planinskih krajeva lakše do subvencija za mlekoPomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Miloš Milovanović najavio je danas da će usvajanjem zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju proizvođači iz brdsko-planinskih krajeva moći da ostvare pravo na subvenciju za manje količine mleka.

Milovanović je podsetio na to da je do sada uslov za subvenciju za mleko bio isti - 3.000 litara po kvartalu, dok će usvajanjem pomenutog zakona naredne nedelje on za brdsko-planinske predele iznositi 1.500 litara mleka.

On je naveo da zakon predviđa da agrarni budžet, i to pre svega sredstva podsticaja, iznosi najmanje pet posto nacionalnog budžeta, kao i da se pruža mogućnost dodatnih podsticaja poljoprivrednicima koji dolaze sa područja sa otežanim uslovima za bavljenje poljoprivredom.

Predviđena su i veća izdvajanja za organsku proizvodnju u 2013. godini, koja iznose 400 miliona dinara, precizirao je pomoćnik ministra i napomenuo da se ranije iz budžeta za ove namene trošilo od 20 do 30 miliona dinara godišnje.

Zakon garantuje minimalna plaćanja u poljoprivrednoj proizvodnji i stavlja akcenat na revitalizaciju stočarstva, ali i ostalih sektora.

Ministarstvo će odmah nakon usvajanja tog dokumenta predložiti Vladi takozvani program raspodele i trošenja budžetskih sredstava za podsticanje poljoprivrede, koja ove godine iznose 45 milijardi dinara, ili 4,5 posto nacionalnog budžeta.

Istovremeno, kako je najavio, planirano je da se u drugoj polovini februara počne sa donošenjem mera koje će poljoprivrednicima biti na raspolaganju i za koje će tada moći da konkurišu.

Zakon definiše i rokove plaćanja subvencija i optimizira priliv državnih sredstava poljoprivrednicima onda kada im je novac najpotrebniji, za jesenje i prolećne radove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik