Promet na “Produktnoj berzi” više nego udvostručen

Bez autora
Dec 23 2012

Na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u periodu od 17. do 21. decembra 2012. godine realizovan je promet od 2.288 tona, i više je nego udvostručen u odnosu na prethodnu nedelju. Istovremeno ukupna dinarska vrednost zaključenih berzanskih poslova od 61.095.990 dinara i za 61 posto je veća nego u prethodnom periodu. Razlog tome je dominacija kukuruza u strukturi ukupnog prometa, čija je cena nominalno niža od većine proizvoda sa berzanskog listinga. Struktura prometa je tokom ove nedelje u žiži interesovanja i zbog činjenice da su tokom protekle nedelje u prometu participirala samo tri artikla. Kukuruz, pšenica i sojina sačma. Tržište pšenice je već drugu nedelju za redom skoro potpuno neinteresantno za tržišne učesnike. Zaključen je samo jedan berzanski posao kupoprodaje u količini od 25 tona po ceni od 29,59 dinara za kilogram, što je za 2,16 posto više u odnosu na cenu od pre dve nedelje.

Promet na “Produktnoj berzi” više nego udvostručenNa “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u periodu od 17. do 21. decembra 2012. godine realizovan je promet od 2.288 tona, i više je nego udvostručen u odnosu na prethodnu nedelju. Istovremeno ukupna dinarska vrednost zaključenih berzanskih poslova od 61.095.990 dinara i za 61 posto je veća nego u prethodnom periodu.

Razlog tome je dominacija kukuruza u strukturi ukupnog prometa, čija je cena nominalno niža od većine proizvoda sa berzanskog listinga.

Struktura prometa je tokom ove nedelje u žiži interesovanja i zbog činjenice da su tokom protekle nedelje u prometu participirala samo tri artikla. Kukuruz, pšenica i sojina sačma.

Tržište pšenice je već drugu nedelju za redom skoro potpuno neinteresantno za tržišne učesnike. Zaključen je samo jedan berzanski posao kupoprodaje u količini od 25 tona po ceni od 29,59 dinara za kilogram, što je za 2,16 posto više u odnosu na cenu od pre dve nedelje. Treba biti oprezan kada se analizira ovako izražen cenovni skok pšenice, jer treba svakako uzeti u obzir reprezentativnost količine, kao i atraktivnost lokacije odakle se pšenica isporučuje.

Kukuruz, kojim je trgovano u količini od bezmalo 2.200 tona, sa učešćem od preko 96 posto, apsolutno dominira u strukturi ovonedeljnog prometa. 1.500 tona ove robe realizovano je uz klauzulu gratis lagera do polovine ili do kraja januara meseca 2013. godine, po jedinstvenoj ceni od  25,38 dinara za kilogram. Istovremeno preostala količina od 698 tona, bez pomenute klauzule, odnosno uz podrazumevano promptno preuzimanje, realizovana je u cenovnom rasponu od 24,84 – 25,38 dinara za kilogram. Ponderisana nedeljna cena od 25,17 dinara za kilogram za 1,34 posto je viša nego prethodne nedelje. Da li će ovaj blagi cenovni rast preći u trend, zavisi će od mnogo faktora. Svetske cene, kao jedan od najbitnijih, svakako trenutno ne idu u prilog ovakve prognoze, jer su tokom protekle nedelje sve najznačajnije svetske robne berze beležile izražen pad cene kukuruza.

Sojinom sačmom trgovano je u količini od 65 tona po prosečnoj ceni od 72,55 dinara za kilogram, što je za minimalnih 0,46 posto niže nego prethodne nedelje.

Blagi rast cene kukuruza i nešto izraženiji rast cene pšenice osnovni su uzrok porasta vrednosti PRODEX-a za 1,84 indeksnih poena, u odnosu na prošli petak. Ovaj berzanski indeks je u petak, 21. decembra 2012. godine, zabeležio vrednost od 252,56 indeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik