Prvi srpski turisti kreću na grčke obale 20. juna

Bez autora
May 28 2020

Više stotina turista iz Srbije od 20. juna kreće na odmore u Grčku, saznajemo u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta. Ovo su za sada prvi potvrđeni polasci ka grčkim letovalištima, koje je prošle godine posetilo oko 700.000 gostiju iz Srbije.

Grčka je zvanično najavila da će od 15. juna početi otvaranje smeštajnih kapaciteta, a od 1. jula bi trebalo da budu otvoreni svi sezonski objekti, kafići i restorani, dok su plaže već otvorene.

Od 20. do 28. juna preko agencije „Ski i san” zakazano je pet polazaka ka letovalištima na Kasandri, Sitoniji, Stavrosu, Nea Vrasni, Asprovalti, Tasosu i mestima u Olimpskoj regiji. Kako za naš list kaže Bojan Milosavljević, vlasnik ove agencije, svi autobusi su popunjeni i očekuje se da se i tokom sezone tako nastavi. Za sada je planirano da se do Grčke putuje preko Bugarske, ukoliko do tada granice i sa Makedonijom ne budu otvorene.

– Mislim da je važno da krenemo, jer očigledno je da se situacija smiruje, da mere popuštaju i brže nego što je najavljivano, a putnici pokazuju volju da ipak putuju. Oko 15 odsto putnika koji su uplatili aranžmane odustalo je iz opravdanih razloga, ali smo ta mesta popunili onima koji su imali uplaćene odmore u maju i koji ih nisu iskoristili – kaže Milosavljević.

Upitan da li postoje neke posebne mere koje će se sprovoditi tokom putovanja u Srbiji i Grčkoj, naš sagovornik napominje da su u kontaktu sa inostranim partnerima i da će poštovati sve preporuke. On dodaje da postoji najava da će se možda praktikovati kasniji ulazak u apartmane, kako bi bilo dovoljno vremena da se objekti dezinfikuju, ali da će to organizovati u dogovoru sa putnicima.

Na pitanje da li ova sezona može da se iskoristi i u kojoj meri, Milosavljević napominje da je najvažnije da agencije počnu da rade. Ovo je, dodaje, sektor koji je najviše pogođen, jer je praktično ugašen na dugme na tri meseca, a povratak u redovno poslovanje nije samo u njihovom nego i u interesu zaposlenih, kao i države kojoj plaćaju porez.

Domaće agencije su u međuvremenu odlučile da anketiraju putnike i saznaju koliko je uopšte njih spremno da putuje. Kako za „Politiku” kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, prema podacima koji su stigli do petka, od oko 110.000 anketiranih, 55 odsto se izjasnilo da će putovati.

– Od ostalih 45 procenata onih koji su rekli da ipak ne bi krenuli na put, 25 procenata je reklo i definitivno ne, dakle, dobiće zamenske vaučere. Ostalih 20 odsto nije donelo konačnu odluku jer su njihovi polasci planirani krajem jula i početkom avgusta. Budući da se polasci partnerima moraju najaviti dve nedelje pre polaska, putnicima je otprilike dat takav rok da se izjasne da li će ići na put ili ne, kaže naš sagovornik iz Jute. Ova anketa se inače odnosi na one turiste koji imaju uplaćene aranžmane za Grčku, Tursku, Bugarsku i Crnu Goru, za koje već sada donekle postoje protokoli za putovanja, dok se o putovanjima za Egipat, Španiju i Italiju još ne govori.

– Za Egipat ima interesovanja i većina putnika bi išla ukoliko uslovi budu prihvatljivi, na primer, da ne poskupi prevoz ili da se ne dogodi da budu uvedene rigorozne mere. Oni su najavili da tek od 1. jula sledi značajno popuštanje mera, tako da ćemo tada znati preciznije šta možemo da očekujemo – kaže Seničić. Kada je reč o Španiji, dodaje, oni će popustiti restriktivne mere već od početka juna, od kada, kako kažu, očekuju i strane goste, međutim, kada je reč o ovoj destinaciji i Italiji, situacija je komplikovana. O ovim zemljama se kod nas tokom pandemije dosta pisalo i trenutno nisu popularne destinacije među našim turistima, kaže Seničić.

Agencije, posle relaksiranja uslova u Srbiji, očekuju da će sezona ipak moći delimično da se realizuje. Od dodatnih mera pomoći države očigledno nema ništa, zbog čega se agencije ovih dana organizuju i na sve načine pokušavaju da spasu makar deo ugovorenih poslova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik